Kuksi po koreańsku z mięsem

zimna zupa typu okroshki, z różnymi warzywami i makaronem. Przygotowanie jest dość proste, półfabrykaty mogą czekać na skrzydłach w lodówce, a zupa będzie tylko smaczniejsza. Bardzo dobry w upalnym czasie lub w gorącym klimacie. Jeśli masz dość okroshka lub chcesz czegoś nowego - koniecznie spróbuj !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 47 % 8 g
76 kcal
IG: 63 / 25 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Możesz wziąć dowolny makaron na kusi: jajko, ryż, grykę.. Użyłam pszenicy. Podstawą składników warzyw zawsze będzie ogórek i warzywa, reszta może się różnić w zależności od dostępności, istnieje wiele opcji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie sosu COOKSI - MURI. W dosłownym tłumaczeniu jest to "woda z makaronem". Bierzemy schłodzoną przegotowaną wodę, dodajemy sos sojowy, cukier, sól i esencję octu, dobrze mieszamy. Próbujemy, jeśli czegoś brakuje, dostosowujemy smak, aby ci się podobało. Dodaj drobno posiekaną kolendrę i cebulę. Wiele osób lubi dodawać ziarna kolendry, smażyć je i rozgnieść. Wystarczy mi tylko zieleń. Włóż do lodówki, aby się zaparzyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj mięso. Umyć, suszyć wysokiej jakości, odciąć filmy i żyły. Następnie pokrój płytki wzdłuż włókien o grubości około 1 cm, pokrój płytki w poprzek włókien na cienkie bloki, również o szerokości około 1 cm nóż powinien być ostry, ponieważ mięso jest chłodzone i trudniej je pokroić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie marynaty. Do pokrojonego mięsa dodaj sos sojowy, czarną i czerwoną ostrą paprykę lub mieszankę papryki, suchy czosnek w proszku, olej roślinny. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na stole podczas gotowania pozostałych produktów. Czosnek można wziąć świeży, ale podczas smażenia może się przypalić, więc wolę suchy proszek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie sałatki z ogórka. Pokrój ogórki na półpierścienie, dodaj sól, cukier, pieprz, czosnek. Lepiej przepuścić czosnek przez drobną prasę. Dopraw łyżką oleju roślinnego, wymieszaj i włóż do lodówki. Wszystkie produkty wkładamy do lodówki zamknięte.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj resztę warzyw. Z liści kapusty pekińskiej weź tylko delikatną część liści, drobno posiekaj w paski. Pokrój pomidora na małe kostki, zetrzyj rzodkiewkę bez obierania na koreańskiej tarce. Ułóż wszystkie warzywa w osobnych filiżankach, lekko Posol, wymieszaj. Przykryj i włóż do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowanie naleśników jajecznych. Rozbij 2 jajka do kubka, dodaj trochę soli i poluzuj. Dodaj 2 łyżki. woda i poluzuj, aż będzie gładka. Podgrzej patelnię na umiarkowanie dużym ogniu, dodaj trochę oleju i cienko wlej jajko. Smażyć jak zwykły naleśnik z obu stron. Wyjmij i ostudź w wyprostowanej formie. Następnie zwiń i pokrój w cienkie paski jak makaron. Mam 4 naleśniki d 20 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowanie mięsa na dobrze rozgrzanej patelni. Wlej trochę oleju, 2-3 łyżki. L., dobrze podgrzej prawie do mgły. Następnie delikatnie wrzuć mięso, mieszając smaż przez kilka minut, dodaj trochę wody / aby ukryć dno, ale nie mięso/. Dusić bez przykrycia, aż ciecz odparuje, to około 10 minut. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i trochę chili na wierzchu, ale jest to opcjonalne, jeśli lubisz pikantne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowanie makaronu jak zwykle. Zanurz w stromej, lekko osolonej wrzącej wodzie i gotuj przez około 7 minut lub inny czas, spójrz na opakowanie. Najważniejsze, żeby nie strawić. Gotowy makaron wrzucić do durszlaka i spłukać pod zimną wodą. Skrop olejem roślinnym, wymieszaj, aby makaron się nie sklejał. Jeśli planujesz podawać zupę nie od razu, a także inne produkty, przykryj i włóż do lodówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zbieranie zupy COOKSY do podania. W głębokim talerzu lub misce kładziemy makaron na dnie, układamy ugotowane półfabrykaty na wierzchu w kole, a następnie napełniamy dressingiem i posypujemy świeżymi ziołami. Ta zupa jest spożywana w Korei pałeczkami , a płyn jest pijany przez krawędź / tak jak nasi przodkowie pili herbatę ze spodka/. W krajach europejskich używają widelca i łyżki.

wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

po raz pierwszy ugotowałam taką zupę, smak wydawał się niezwykły, ale bardzo przyjemny i podobał mi się. W końcu wszystkie produkty są znane, ich połączenie i sam dressing były niezwykłe.

zdarzyło mi się już gotować dania kuchni koreańskiej i chińskiej, na początku zaskoczyło mnie połączenie produktów, użycie esencji octowej. Ale im więcej ich próbowałem, tym bardziej mi się podobało, wszystko jest tak harmonijne.

niektóre potrawy z pewnością nie były zachwycone, są tak specyficzne, ale Cooksy podbił od razu i na pewno wprowadzę je do menu mojej rodziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy