skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Możesz wziąć dowolny makaron na kusi: jajko, ryż, grykę.. Użyłam pszenicy. Podstawą składników warzyw zawsze będzie ogórek i warzywa, reszta może się różnić w zależności od dostępności, istnieje wiele opcji.
Krok 2:
Przygotowanie sosu COOKSI - MURI. W dosłownym tłumaczeniu jest to "woda z makaronem". Bierzemy schłodzoną przegotowaną wodę, dodajemy sos sojowy, cukier, sól i esencję octu, dobrze mieszamy. Próbujemy, jeśli czegoś brakuje, dostosowujemy smak, aby ci się podobało. Dodaj drobno posiekaną kolendrę i cebulę. Wiele osób lubi dodawać ziarna kolendry, smażyć je i rozgnieść. Wystarczy mi tylko zieleń. Włóż do lodówki, aby się zaparzyć.
Krok 3:
Przygotuj mięso. Umyć, suszyć wysokiej jakości, odciąć filmy i żyły. Następnie pokrój płytki wzdłuż włókien o grubości około 1 cm, pokrój płytki w poprzek włókien na cienkie bloki, również o szerokości około 1 cm nóż powinien być ostry, ponieważ mięso jest chłodzone i trudniej je pokroić.
Krok 4:
Gotowanie marynaty. Do pokrojonego mięsa dodaj sos sojowy, czarną i czerwoną ostrą paprykę lub mieszankę papryki, suchy czosnek w proszku, olej roślinny. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na stole podczas gotowania pozostałych produktów. Czosnek można wziąć świeży, ale podczas smażenia może się przypalić, więc wolę suchy proszek.
Krok 5:
Gotowanie sałatki z ogórka. Pokrój ogórki na półpierścienie, dodaj sól, cukier, pieprz, czosnek. Lepiej przepuścić czosnek przez drobną prasę. Dopraw łyżką oleju roślinnego, wymieszaj i włóż do lodówki. Wszystkie produkty wkładamy do lodówki zamknięte.
Krok 6:
Przygotuj resztę warzyw. Z liści kapusty pekińskiej weź tylko delikatną część liści, drobno posiekaj w paski. Pokrój pomidora na małe kostki, zetrzyj rzodkiewkę bez obierania na koreańskiej tarce. Ułóż wszystkie warzywa w osobnych filiżankach, lekko Posol, wymieszaj. Przykryj i włóż do lodówki.
Krok 7:
Gotowanie naleśników jajecznych. Rozbij 2 jajka do kubka, dodaj trochę soli i poluzuj. Dodaj 2 łyżki. woda i poluzuj, aż będzie gładka. Podgrzej patelnię na umiarkowanie dużym ogniu, dodaj trochę oleju i cienko wlej jajko. Smażyć jak zwykły naleśnik z obu stron. Wyjmij i ostudź w wyprostowanej formie. Następnie zwiń i pokrój w cienkie paski jak makaron. Mam 4 naleśniki d 20 cm.
Krok 8:
Gotowanie mięsa na dobrze rozgrzanej patelni. Wlej trochę oleju, 2-3 łyżki. L., dobrze podgrzej prawie do mgły. Następnie delikatnie wrzuć mięso, mieszając smaż przez kilka minut, dodaj trochę wody / aby ukryć dno, ale nie mięso/. Dusić bez przykrycia, aż ciecz odparuje, to około 10 minut. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i trochę chili na wierzchu, ale jest to opcjonalne, jeśli lubisz pikantne.
Krok 9:
Gotowanie makaronu jak zwykle. Zanurz w stromej, lekko osolonej wrzącej wodzie i gotuj przez około 7 minut lub inny czas, spójrz na opakowanie. Najważniejsze, żeby nie strawić. Gotowy makaron wrzucić do durszlaka i spłukać pod zimną wodą. Skrop olejem roślinnym, wymieszaj, aby makaron się nie sklejał. Jeśli planujesz podawać zupę nie od razu, a także inne produkty, przykryj i włóż do lodówki.
Krok 10:
Zbieranie zupy COOKSY do podania. W głębokim talerzu lub misce kładziemy makaron na dnie, układamy ugotowane półfabrykaty na wierzchu w kole, a następnie napełniamy dressingiem i posypujemy świeżymi ziołami. Ta zupa jest spożywana w Korei pałeczkami , a płyn jest pijany przez krawędź / tak jak nasi przodkowie pili herbatę ze spodka/. W krajach europejskich używają widelca i łyżki.
wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
po raz pierwszy ugotowałam taką zupę, smak wydawał się niezwykły, ale bardzo przyjemny i podobał mi się. W końcu wszystkie produkty są znane, ich połączenie i sam dressing były niezwykłe.
zdarzyło mi się już gotować dania kuchni koreańskiej i chińskiej, na początku zaskoczyło mnie połączenie produktów, użycie esencji octowej. Ale im więcej ich próbowałem, tym bardziej mi się podobało, wszystko jest tak harmonijne.
niektóre potrawy z pewnością nie były zachwycone, są tak specyficzne, ale Cooksy podbił od razu i na pewno wprowadzę je do menu mojej rodziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g