mięso z warzywami w kotle

pyszne danie z wieprzowiną i soczystymi warzywami! Kompletne danie dla całej rodziny: smaczne, obfite, soczyste. Niektóre produkty można zastąpić innymi. Ponadto mięso z warzywami w kotle jest przygotowywane szybko i łatwo!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 59 % 17 g
węglowodany 7 % 2 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso z warzywami w kotle? Przygotuj składniki na danie. Możesz wziąć dowolne mięso: wieprzowinę, wołowinę lub jagnięcinę. Do tego dania lepiej jest wziąć miąższ z niewielką ilością tłuszczu, bez żył i kości. Lepiej jest wziąć mocne pomidory, ale Dojrzałe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Nie musisz grubo kroić, w przeciwnym razie duszenie mięsa zajmie dużo czasu i powinno być gotowe mniej więcej w tym samym czasie co pozostałe warzywa. Przy długim duszeniu wszystkie warzywa będą mocno gotowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w średnią kostkę. Nie musisz kroić zbyt grubo - będzie długo gotować i jest niewygodny do jedzenia, ale nie powinieneś też kroić zbyt drobno - szybko się zagotuje i straci swój kształt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki umyć, obrać i pokroić w półkola. Jeśli średnica Marchewki jest mała, możesz pokroić w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidora, osusz i pokrój w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój seler na średnie plastry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kotle rozgrzej olej roślinny. Połóż mięso i szybko smaż, mieszając, na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor. Na początku mięso wydziela dużo płynu, gdy wilgoć odparowuje, zacznie się smażyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodajciek do mięsa ziemniaki, marchew, pomidory i seler. Wszystko wymieszaj i smaż razem przez około 3-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mięso z warzywami sól, pieprz i posyp suszonymi ziołami. Wszystko delikatnie wymieszaj, aby nie przytłoczyć warzyw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmniejsz ogień do niskiego poziomu. Przykryj kocioł pokrywką i gotuj wszystko razem przez około 20 minut, aż mięso i warzywa będą gotowe. Warzywa należy dusić we własnym soku. Jeśli jednak podczas procesu okaże się, że nie ma soku lub szybko odparował, należy dodać do kotła około 50-100 ml wody. Jeśli chcesz, aby danie było z sosem, możesz dodać więcej wody. Nawiasem mówiąc, wodę można zastąpić bulionem mięsnym lub warzywnym. To nada potrawie nowe odcienie smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowe mięso z warzywami na talerzach i podawaj. Smacznego!

podczas duszenia mięso i warzywa połączyły się w jednym kotle, więc nie trzeba przygotowywać dodatkowego przystawki do takiego dania. W zależności od preferencji możesz dodać dowolne warzywa: paprykę, cukinię, cebulę, czosnek.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy