ryba przy ognisku na grillu na węglach

pachnący, soczysty, świąteczny, niesamowicie pyszny! Ryba przy ognisku na grillu na węglu drzewnym to prawdziwy przysmak. Cytryna, pieprz, olej i szczypta soli - to wszystko, czego potrzebujesz, aby to zrobić! Taka ryba nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na rodzinny obiad.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 91 % 29 g
węglowodany 6 % 2 g
280 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć rybę na stosie i której lepiej użyć? Na grillu zaleca się gotowanie tłustych, mięsistych ryb z niewielką ilością kości. Pstrąg, łosoś, keta, tuńczyk lub okoń morski to świetna opcja. Świetnie sprawdzi się karp lub karaś. W przepisie wykorzystano średniej wielkości pstrąga tygrysiego. Wypatrosz rybę, obierz łuski i usuń skrzela.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel ziarna pieprzu w moździerzu. Jest niesamowicie aromatyczny i doskonale uzupełni pstrąga. Możesz użyć gotowego mielonego czarnego lub pachnącego pieprzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pstrąga i osusz ręcznikiem lub serwetkami. Usuń nadmiar płynu. Posyp rybę solą ze wszystkich stron i wewnątrz. Dopraw również czarnym pieprzem i do smaku suchym rozmarynem. Rozmaryn doskonale uzupełnia ryby morskie. Jeśli masz karp lub karaś, zamiast rozmarynu Weź na przykład bazylię lub szczyptę oregano.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny na wierzch. Następnie polej rybę oliwą z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą ruchów masujących równomiernie rozprowadź sok z cytryny, olej i przyprawy na całej tuszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij rybę do celofanowej torebki lub owiń ją folią spożywczą i pozostaw w ten sposób na chwilę. Zwykle małe ryby wystarczą do marynowania przez około 30-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie rozpal grill. Kiedy ogień się spali i pozostaną węgle, możesz przejść do następnego kroku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze nasmaruj czysty, suchy ruszt. Połóż pstrąga na ruszcie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij do grilla. Obracając od czasu do czasu, gotuj rybę, aż pojawi się apetyczna skorupa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ryba jest już prawie gotowa, polej ją niewielką ilością soku z cytryny po obu stronach i pozostaw na chwilę na grillu. Czas pieczenia pstrąga zależy od stopnia upału węgli i wielkości ryby (pieczełam w sumie 20 minut).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj gotową rybę ze świeżymi ziołami, warzywami i cienko pokrojonymi plasterkami cytryny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Okazuje się delikatne i niesamowicie smaczne mięso!

do gotowania na ognisku lepiej używać świeżych ryb.

możesz także wziąć rybę z zamrażarki (należy ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej, a dopiero potem marynować). 
smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g

Podobne przepisy