skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć rybę na stosie i której lepiej użyć? Na grillu zaleca się gotowanie tłustych, mięsistych ryb z niewielką ilością kości. Pstrąg, łosoś, keta, tuńczyk lub okoń morski to świetna opcja. Świetnie sprawdzi się karp lub karaś. W przepisie wykorzystano średniej wielkości pstrąga tygrysiego. Wypatrosz rybę, obierz łuski i usuń skrzela.
Krok 2:
Zmiel ziarna pieprzu w moździerzu. Jest niesamowicie aromatyczny i doskonale uzupełni pstrąga. Możesz użyć gotowego mielonego czarnego lub pachnącego pieprzu.
Krok 3:
Umyj pstrąga i osusz ręcznikiem lub serwetkami. Usuń nadmiar płynu. Posyp rybę solą ze wszystkich stron i wewnątrz. Dopraw również czarnym pieprzem i do smaku suchym rozmarynem. Rozmaryn doskonale uzupełnia ryby morskie. Jeśli masz karp lub karaś, zamiast rozmarynu Weź na przykład bazylię lub szczyptę oregano.
Krok 4:
Wyciśnij sok z połowy cytryny na wierzch. Następnie polej rybę oliwą z oliwek.
Krok 5:
Za pomocą ruchów masujących równomiernie rozprowadź sok z cytryny, olej i przyprawy na całej tuszy.
Krok 6:
Wyślij rybę do celofanowej torebki lub owiń ją folią spożywczą i pozostaw w ten sposób na chwilę. Zwykle małe ryby wystarczą do marynowania przez około 30-40 minut.
Krok 7:
W tym czasie rozpal grill. Kiedy ogień się spali i pozostaną węgle, możesz przejść do następnego kroku.
Krok 8:
Dobrze nasmaruj czysty, suchy ruszt. Połóż pstrąga na ruszcie.
Krok 9:
Wyślij do grilla. Obracając od czasu do czasu, gotuj rybę, aż pojawi się apetyczna skorupa.
Krok 10:
Gdy ryba jest już prawie gotowa, polej ją niewielką ilością soku z cytryny po obu stronach i pozostaw na chwilę na grillu. Czas pieczenia pstrąga zależy od stopnia upału węgli i wielkości ryby (pieczełam w sumie 20 minut).
Krok 11:
Podawaj gotową rybę ze świeżymi ziołami, warzywami i cienko pokrojonymi plasterkami cytryny.
Krok 12:
Okazuje się delikatne i niesamowicie smaczne mięso!
do gotowania na ognisku lepiej używać świeżych ryb.
możesz także wziąć rybę z zamrażarki (należy ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej, a dopiero potem marynować).
smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g