szaszłyki na ruszcie

apetyczny, rumiany, pikantny, najsmaczniejszy! Szaszłyki smażone na ruszcie to jeden ze sposobów gotowania mięsa na węglu drzewnym w naturze. Jest to wygodne, ponieważ kawałki mogą być duże, w przeciwieństwie do tych, które są nawleczone na szpikulec. Pikantna marynata sprawi, że mięso będzie soczyste i delikatne.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 62 % 28 g
węglowodany 13 % 6 g
311 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kebab na ruszcie? Przygotuj jedzenie. Do grilla najlepiej nadaje się szyja wieprzowa. Ma idealne połączenie mięsa i tłuszczu, bez kości i grubej warstwy tłuszczu podskórnego. Nie używaj mrożonego mięsa do grilla, może okazać się twarde, lepiej weź świeże, schłodzone. Opłucz mięso i osusz. Oczyść go z folii i ścięgien — zwinie kawałki mięsa i będą trudne do przeżucia. Pokrój mięso na duże kawałki według rodzaju steków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Dodaj cukier, musztardę zbożową, sok z cytryny do sosu sojowego, wlej olej roślinny na koniec. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz wziąć dowolną musztardę, którą lubisz lub która jest dostępna. Zamiast soku z cytryny odpowiedni jest ocet stołowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obraną i umytą cebulę na duże kawałki lub półpierścienie. Przenieś go do przestronnego pojemnika, dodaj szczyptę soli i dobrze pamiętaj rękami. Tak więc cebula chętniej wydziela sok, który zmiękczy mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekane mięso i suche przyprawy do cebuli, pamiętaj jeszcze raz rękami, niezbyt mocno, tylko po to, aby mięso było równomiernie pokryte przyprawami i sokiem z cebuli. Następnie wlej marynatę i dobrze wymieszaj. Jeśli jest mało marynaty, dodaj więcej, aby mięso było całkowicie pokryte.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj naczynie z mięsem folią lub pokrywką i pozostaw do marynowania na 1-1, 5 godziny w temperaturze pokojowej. Regularnie mieszaj, a następnie wstaw do lodówki na 4-5 godzin (możesz także na noc). Dopiero potem wyjmij go na 2 godziny przed gotowaniem, aby mięso miało czas na rozgrzanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na grillu lub w innej konstrukcji stwórz niezbędne ciepło do smażenia grilla. Węgle powinny lekko ostygnąć, pokryte biało-szarym popiołem, wtedy będzie właściwy moment na rozpoczęcie smażenia. Połóż mięso na ruszcie i umieść na grillu. Puffed, zaczął się wyróżniać tłuszcz-odwróć go. Aby zapobiec wysuszeniu mięsa, bardzo szybko podsmaż je z każdej strony, obracając je na czas, gdy tylko skwierczy. Czas gotowania zajmuje 10-12 minut

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Takie mięso będzie również doskonale smażone na szaszłykach, upewnij się tylko, że nie zwisa. Nawlecz go mocno, nie pozostawiając żadnych luk. Obróć szpikulec, aby uzyskać równomierne pieczenie, gdy tylko się zarumieni-danie jest prawie gotowe. Przytnij do połowy jeden kawałek mięsa i sprawdź, czy jest gotowy. Jeśli krew zostanie uwolniona, to nadal jest surowa, jeśli przezroczysty sok, mięso jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj szaszłyki bezpośrednio na szaszłykach lub na talerzu, w którym usunięto wszystkie kawałki mięsa. Nie zapomnij podać umytych świeżych ziół i warzyw do dekoracji. Smacznego!

ważne jest nie tylko prawidłowe marynowanie wieprzowiny, ale także gotowanie jej na grillu. Jest też kilka sztuczek:

* szpikulec z naciągniętym mięsem lub ruszt należy zainstalować na wysokości 10-15 cm od węgli.
* przed pozostawieniem grilla do smażenia należy przeprowadzić procedurę" uszczelniania " mięsa, aby było pokryte skórką i nie uwalniało soku mięsnego. Dzięki temu będzie delikatny i soczysty. Aby" uszczelnić", wystarczy umieścić nawleczone szaszłyki na grillu i obrócić je trzy razy o 90 stopni, trzymając każdą stronę przez minutę, aby skorupa uformowała się ze wszystkich stron.
* czas gotowania zależy od ciepła węgli i pożądanego stopnia wysmażenia. Jeśli lubisz soczyste, średnio wysmażone mięso, proces "uszczelniania" będzie już wystarczający. Jeśli węgle nie są gorące i lubisz dobry stopień wysmażenia, to po "uszczelnieniu" trzymaj mięso przez kolejne 3-5 minut z każdej strony.
* mięso należy pokroić na niezbyt małe kawałki, podczas smażenia mięso kurczy się.

w wielu przepisach na kebaby nie trzeba pisać ilości i wagi składników. Oczywiste jest, że bierzemy kawałek mięsa, który kupiliśmy na rynku i może być większy lub mniejszy. Dodaj sól i przyprawy do smaku i tyle marynaty, aby całkowicie zamknąć mięso.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy