placki na patelni na wodzie

placki szybko się gotują, są aromatyczne i satysfakcjonujące. Absolutnie każde nadzienie nadaje się do ciast na wodzie: nie tylko mięso, ale także ryby, warzywa, jagody, owoce - słodkie i słone. Takie placki świetnie nadają się do pierwszych dań, jeśli mają odpowiednie nadzienie.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 36 % 17 g
węglowodany 49 % 23 g
271 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłej wodzie rozcieńczyć suche drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać cukier i 2-3 łyżki.l. mąka pszenna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw ciasto na 15 minut w cieple.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej olej roślinny, dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp solą i mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść grube ciasto na paszteciki. Pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól mieloną i dodaj do niej drobno posiekaną cebulę, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na 10-12 porcji. Rozwałkuj każdą część ciasta na tortillę i włóż nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze uszczypnij paszteciki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smaż paszteciki z każdej strony, aż będą rumiane.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj ciepłe ciasta na stole. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy