kotlety z buraków

pyszne samodzielne danie lub dodatek warzywny do mięsa! Buraki to warzywo, z którego można przygotować wiele ciekawych potraw, nawet kotlety, które przypadną do gustu osobom, które w ogóle nie lubią tego warzywa korzeniowego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 54 % 13 g
115 kcal
IG: 0 / 38 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z buraków? Ugotuj buraki w mundurze lub obierz i ugotuj warzywa korzeniowe pokrojone na kawałki. Wydaje mi się, że podczas gotowania i pieczenia warzyw w całości pozostaje w nich więcej składników odżywczych, a buraki zachowują jasny kolor. Gotuj całe buraki przez około 25 minut, gotowość można sprawdzić czubkiem ostrego noża lub widelca, powinny łatwo wejść do warzywa. Aby buraki w skórze gotowały się szybciej, możesz dodać szczyptę sody do rondla w wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Niech warzywo ostygnie. Obierz i posiekaj buraki blenderem, widelcem lub zetrzyj. Jeśli chcesz, aby masa buraków była jednorodna jak mięso mielone w gotowym produkcie, to oczywiście lepiej jest użyć blendera, podczas tarcia buraki pozostaną w kotletach na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij jajko kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku, ubij składniki widelcem, aby uzyskać jednorodną mieszankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj semolinę do miski z startymi burakami, wlej mieszankę jajeczną, łyżkę gęstej śmietany. Dokładnie wymieszaj składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej semolinę lub bułkę tartą do talerza. Łyżką stołową włóż trochę mielonego buraka do talerza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I delikatnie czystymi rękami uformuj gęste panierowane placki buraczane. Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż kotlety na rozgrzanym oleju, smaż je na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony, a następnie odwróć i pozwól kotletom zarumienić się z drugiej strony. Usuń kotlety z patelni, podawaj jako dodatek do dania mięsnego lub jako niezależne danie ze śmietaną lub majonezem. Okazuje się smaczne, proste i satysfakcjonujące. Smacznego!

gotowanie kotletów z buraków to nie tylko łatwy sposób na urozmaicenie menu i sprawienie, by dzieci, z których większość nie lubi buraków, zjadły je z przyjemnością i poprosiły o więcej dodatków, ale także świetny sposób na oryginalne uzupełnienie resztek buraków gotowanych na sałatkę lub inne potrawy.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy