skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z buraków? Ugotuj buraki w mundurze lub obierz i ugotuj warzywa korzeniowe pokrojone na kawałki. Wydaje mi się, że podczas gotowania i pieczenia warzyw w całości pozostaje w nich więcej składników odżywczych, a buraki zachowują jasny kolor. Gotuj całe buraki przez około 25 minut, gotowość można sprawdzić czubkiem ostrego noża lub widelca, powinny łatwo wejść do warzywa. Aby buraki w skórze gotowały się szybciej, możesz dodać szczyptę sody do rondla w wodzie.
Krok 2:
Niech warzywo ostygnie. Obierz i posiekaj buraki blenderem, widelcem lub zetrzyj. Jeśli chcesz, aby masa buraków była jednorodna jak mięso mielone w gotowym produkcie, to oczywiście lepiej jest użyć blendera, podczas tarcia buraki pozostaną w kotletach na małe kawałki.
Krok 3:
W osobnej misce ubij jajko kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku, ubij składniki widelcem, aby uzyskać jednorodną mieszankę.
Krok 4:
Dodaj semolinę do miski z startymi burakami, wlej mieszankę jajeczną, łyżkę gęstej śmietany. Dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 5:
Wlej semolinę lub bułkę tartą do talerza. Łyżką stołową włóż trochę mielonego buraka do talerza.
Krok 6:
I delikatnie czystymi rękami uformuj gęste panierowane placki buraczane. Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go.
Krok 7:
Połóż kotlety na rozgrzanym oleju, smaż je na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony, a następnie odwróć i pozwól kotletom zarumienić się z drugiej strony. Usuń kotlety z patelni, podawaj jako dodatek do dania mięsnego lub jako niezależne danie ze śmietaną lub majonezem. Okazuje się smaczne, proste i satysfakcjonujące. Smacznego!
gotowanie kotletów z buraków to nie tylko łatwy sposób na urozmaicenie menu i sprawienie, by dzieci, z których większość nie lubi buraków, zjadły je z przyjemnością i poprosiły o więcej dodatków, ale także świetny sposób na oryginalne uzupełnienie resztek buraków gotowanych na sałatkę lub inne potrawy.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g