skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć jajecznicę z kiełbasą? W zależności od tego, ile osób gotuje jajecznicę, musisz proporcjonalnie zwiększyć liczbę składników. Do gotowania jajecznicy można użyć dowolnej kiełbasy, ale bardziej klasyczną opcją jest gotowana. Jajecznica jest również znana w postaci glazury. Jednak jaja kurze można wstępnie ubić, zapewniając w ten sposób ich lepsze smażenie, zwłaszcza jeśli używasz jaj sklepowych i przygotowujesz takie danie
Krok 2:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Gotowaną kiełbasę kroimy w kółka o grubości około jednego centymetra. W razie potrzeby gotowaną kiełbasę można pokroić w małe kostki, ta opcja jest bardziej odpowiednia, jeśli ubijasz jaja kurze do jajecznicy.
Krok 3:
Rozłóż koła kiełbasy na rozgrzanym oleju roślinnym. Smaż kiełbasę na średnim ogniu, aż z jednej strony zarumieni się.
Krok 4:
Następnie obracamy koła kiełbasy i smażymy je na złoty kolor po drugiej stronie.
Krok 5:
Wbijamy jaja kurze po obu stronach kiełbasy na patelnię, aby białko lekko zakryło kiełbasę, ale nie trzeba całkowicie wylewać jajka na kiełbasę, w przeciwnym razie nie będzie się smażyć, a kiełbasa pod spodem może się spalić. Jajka z solą i pieprzem do smaku. Smażyć jajecznicę na małym ogniu, aby żółtko było dobrze usmażone, ale białko się nie paliło. Jeśli patelnia ma pokrywkę, to pod koniec smażenia można ją przykryć pokrywką, aby lepiej usmażyć żółtko.
Krok 6:
Jajecznica jest gotowa. Posyp go drobno posiekaną świeżą natką pietruszki i koperkiem. Podawaj jajecznicę z kiełbasą na stole, układając na talerzach lub bezpośrednio na patelni. Jajecznica z kiełbasą ze świeżymi warzywami, kromką chleba i filiżanką kawy to świetne śniadanie!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa"amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa"Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g