filet z dorsza w cieście na patelni

niesamowicie pyszne, w najlepszym cieście rybnym! Filet z dorsza na patelni można przygotować na wiele różnych sposobów. Aby ryba była soczysta, ugotuj ją w cieście. Nawiasem mówiąc, zgodnie z tym przepisem możesz usmażyć dowolny filet rybny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 45 % 15 g
155 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć dorsza na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć proces rozmrażania, nie zanurzaj ryby w gorącej wodzie. W tym samym czasie straci wszystkie soki i będzie sucha. Zwykle wkładam rybę do durszlaka poprzedniej nocy. Więc nadmiar płynu spłynie z niego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z dorsza osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić na porcje. Posyp rybę odrobiną soku z cytryny. To usunie zbyt natrętny rybi zapach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić ciasto, połącz jajka z mlekiem i dodaj trochę soli i przypraw. Możesz użyć gotowego zestawu przypraw do ryb. Wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Powinien być jednorodny, bez grudek mąki. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Zgodnie z ostateczną ilością mąki, kieruj się konsystencją ciasta. Powinien być trochę gęsty, aby nie spływał z ryby podczas smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz każdy kawałek ryby całkowicie w powstałym cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Umieść rybę w cieście na patelni i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Zmniejsz ogień, aby ryba miała czas na usmażenie w środku, a samo ciasto nie zaczęło się palić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe kawałki ryby będą miały apetyczny złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż gotową rybę na ręczniku papierowym, aby usunąć z niej nadmiar oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dorsz w cieście na patelni jest pyszny jako samodzielna przekąska na świąteczny stół. Możesz także uzupełnić rybę dodatkiem, na przykład z tłuczonych ziemniaków. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy