skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć dorsza na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć proces rozmrażania, nie zanurzaj ryby w gorącej wodzie. W tym samym czasie straci wszystkie soki i będzie sucha. Zwykle wkładam rybę do durszlaka poprzedniej nocy. Więc nadmiar płynu spłynie z niego.
Krok 2:
Filety z dorsza osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić na porcje. Posyp rybę odrobiną soku z cytryny. To usunie zbyt natrętny rybi zapach.
Krok 3:
Aby zrobić ciasto, połącz jajka z mlekiem i dodaj trochę soli i przypraw. Możesz użyć gotowego zestawu przypraw do ryb. Wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Następnie dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Powinien być jednorodny, bez grudek mąki. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Zgodnie z ostateczną ilością mąki, kieruj się konsystencją ciasta. Powinien być trochę gęsty, aby nie spływał z ryby podczas smażenia.
Krok 5:
Zanurz każdy kawałek ryby całkowicie w powstałym cieście.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Umieść rybę w cieście na patelni i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Zmniejsz ogień, aby ryba miała czas na usmażenie w środku, a samo ciasto nie zaczęło się palić.
Krok 7:
Gotowe kawałki ryby będą miały apetyczny złoty kolor.
Krok 8:
Połóż gotową rybę na ręczniku papierowym, aby usunąć z niej nadmiar oleju.
Krok 9:
Dorsz w cieście na patelni jest pyszny jako samodzielna przekąska na świąteczny stół. Możesz także uzupełnić rybę dodatkiem, na przykład z tłuczonych ziemniaków. Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g