grillowany stek wołowy

grillowany stek wołowy-soczysty, pyszny, szybki! Mięso ze steków najlepiej podawać z sosem barbecue, keczupem lub musztardą zbożową.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 21 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 0 % 0 g
192 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Aby usmażyć stek na grillu, zdobądź miąższ o grubości nie większej niż 4 cm, przy grubości kawałka mięsa 2-2, 5 cm otrzymasz w pełni usmażone mięso, przy grubości większej niż 4 cm w określonej temperaturze otrzymasz stek z krwią - wybierz do woli! Również stopień smażenia mięsa zależy od ciepła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń miąższ wołowy z folii i tłuszczu, ostrożnie odetnij niebieskie folie - podczas smażenia skręcą się i przekręcą samo mięso, podczas gdy nie będą w stanie ich przeżuć - lepiej je natychmiast oczyścić! Zetrzyj mięso solą i zmielonym czarnym pieprzem, ponieważ podczas tworzenia steku nie dodaje się innych przypraw, ale zwykłą sól kuchenną można z powodzeniem zastąpić posiekaną solą morską - z tego skorzysta tylko smak potrawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj wołowinę olejem roślinnym - tworzy film na jej powierzchni, a mięso wchłonie cały bukiet przypraw. Pamiętaj, że mięso należy posmarować olejem po przyprawach, a nie odwrotnie, w przeciwnym razie tłusty film nie pozwoli na wyciek soli i pieprzu. Pozostaw w cieple na 15-20 minut. Mięso nie może być tolerowane na zimno, ponieważ podczas smażenia schłodzonego mięsa otrzymasz złotą skórkę i całkowicie surowy stek w środku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie rozgrzej grill, połóż kawałek miąższu wołowego na ruszcie i smaż przez 2 minuty. Jeśli masz grill elektryczny, to jest wystarczająco dużo czasu, aby usmażyć mięso po obu stronach. Jeśli zwykły grill z węglem drzewnym, smaż stek z każdej strony przez minutę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy na powierzchni mięsa utworzą się równe różowe paski i złocista skorupa-stek jest całkowicie gotowy!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij mięso z grilla i pozwól mu lekko ostygnąć. W razie potrzeby smażone mięso można umieścić w folii, ale nie w piekarniku!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 3-5 minutach ostrym nożem pokrój stek wołowy na plastry o grubości około 0,3 cm, połóż na talerzach lub półokrągłym talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gorący smażony stek z sosami, musztardą zbożową, majonezem i świeżymi warzywami, jednak można je również grillować!

grillowany stek wołowy to soczyste danie mięsne, które sam ugotujesz w 30 minut! Do dania wybierz soczysty miąższ wołowy o grubości około 4 cm.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy