skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Aby usmażyć stek na grillu, zdobądź miąższ o grubości nie większej niż 4 cm, przy grubości kawałka mięsa 2-2, 5 cm otrzymasz w pełni usmażone mięso, przy grubości większej niż 4 cm w określonej temperaturze otrzymasz stek z krwią - wybierz do woli! Również stopień smażenia mięsa zależy od ciepła.
Krok 2:
Usuń miąższ wołowy z folii i tłuszczu, ostrożnie odetnij niebieskie folie - podczas smażenia skręcą się i przekręcą samo mięso, podczas gdy nie będą w stanie ich przeżuć - lepiej je natychmiast oczyścić! Zetrzyj mięso solą i zmielonym czarnym pieprzem, ponieważ podczas tworzenia steku nie dodaje się innych przypraw, ale zwykłą sól kuchenną można z powodzeniem zastąpić posiekaną solą morską - z tego skorzysta tylko smak potrawy.
Krok 3:
Posmaruj wołowinę olejem roślinnym - tworzy film na jej powierzchni, a mięso wchłonie cały bukiet przypraw. Pamiętaj, że mięso należy posmarować olejem po przyprawach, a nie odwrotnie, w przeciwnym razie tłusty film nie pozwoli na wyciek soli i pieprzu. Pozostaw w cieple na 15-20 minut. Mięso nie może być tolerowane na zimno, ponieważ podczas smażenia schłodzonego mięsa otrzymasz złotą skórkę i całkowicie surowy stek w środku.
Krok 4:
Dokładnie rozgrzej grill, połóż kawałek miąższu wołowego na ruszcie i smaż przez 2 minuty. Jeśli masz grill elektryczny, to jest wystarczająco dużo czasu, aby usmażyć mięso po obu stronach. Jeśli zwykły grill z węglem drzewnym, smaż stek z każdej strony przez minutę.
Krok 5:
Gdy na powierzchni mięsa utworzą się równe różowe paski i złocista skorupa-stek jest całkowicie gotowy!
Krok 6:
Wyjmij mięso z grilla i pozwól mu lekko ostygnąć. W razie potrzeby smażone mięso można umieścić w folii, ale nie w piekarniku!
Krok 7:
Po 3-5 minutach ostrym nożem pokrój stek wołowy na plastry o grubości około 0,3 cm, połóż na talerzach lub półokrągłym talerzu.
Krok 8:
Podawaj gorący smażony stek z sosami, musztardą zbożową, majonezem i świeżymi warzywami, jednak można je również grillować!
grillowany stek wołowy to soczyste danie mięsne, które sam ugotujesz w 30 minut! Do dania wybierz soczysty miąższ wołowy o grubości około 4 cm.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g