wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym po chińsku

pikantna, słodko-kwaśna wieprzowina - po prostu idealna! Wieprzowina po chińsku w słodko-kwaśnym sosie okazuje się bardzo jasna, pachnąca zapachem, soczysta w smaku. Danie uzupełni przystawkę z dowolnego zboża, makaronu, makaronu. Miłośnicy wszystkiego, co niezwykłe, pokochają to!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 25 % 8 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować wieprzowinę po chińsku? Najpierw przygotuj składniki. Weź kawałek wieprzowiny i opłucz go pod bieżącą wodą, a następnie lekko osusz lub zanurz w ręcznikach papierowych. Pokrój wieprzowinę w paski o grubości nie większej niż 0,5 centymetra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz w pojemniku do wieprzowiny dodaj łyżkę sosu sojowego, mielonego imbiru, mielonego czarnego pieprzu, trochę soli. Wymieszaj wszystkie składniki pojemnika, aby paski mięsa były równomiernie pokryte przyprawami i sosem sojowym. Pozostaw wieprzowinę na chwilę do namoczenia w marynacie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zajmij się warzywami. Wszystkie należy umyć i wytrzeć do sucha. Obierz cebulę z łuski, pieprz z nasion i łodygi. Posiekaj wszystkie warzywa w paski, pokrój cebulę w półpierścienie (możesz użyć krajalnicy, jeśli jej nie ma, pokrój warzywa w paski zwykłym nożem).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Na początku połóż cebulę na już rozgrzanej patelni. Podawaj przez dwie minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po dodaj wszystkie inne warzywa. Kontynuuj gotowanie przez 10 do 15 minut, ciągle je mieszając. Smażone warzywa wyłożyć z patelni. Możesz smażyć mniej niż 10 minut, jeśli chcesz uzyskać warzywa o gęstej konsystencji (zajmie to 7 minut).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kawałki wieprzowiny posyp równomiernie skrobią i wymieszaj. Na patelnię dodaj trochę więcej oleju. Rozłóż mięso na patelni w częściach, aby kawałki leżały oddzielnie od siebie, smaż na średnim ogniu, aż będą ugotowane. Zajmie to 5-7 minut. Podczas pieczenia kilka razy wymieszaj kawałki mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania chińskiego dressingu. Aby to zrobić, wymieszaj sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i mielony czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i dodaj na patelnię, na której już leżą mięso i warzywa. Wymieszaj wszystko jeszcze raz i podgrzewaj na średnim ogniu przez dwie minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy