skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować wieprzowinę po chińsku? Najpierw przygotuj składniki. Weź kawałek wieprzowiny i opłucz go pod bieżącą wodą, a następnie lekko osusz lub zanurz w ręcznikach papierowych. Pokrój wieprzowinę w paski o grubości nie większej niż 0,5 centymetra.
Krok 2:
Teraz w pojemniku do wieprzowiny dodaj łyżkę sosu sojowego, mielonego imbiru, mielonego czarnego pieprzu, trochę soli. Wymieszaj wszystkie składniki pojemnika, aby paski mięsa były równomiernie pokryte przyprawami i sosem sojowym. Pozostaw wieprzowinę na chwilę do namoczenia w marynacie.
Krok 3:
Teraz zajmij się warzywami. Wszystkie należy umyć i wytrzeć do sucha. Obierz cebulę z łuski, pieprz z nasion i łodygi. Posiekaj wszystkie warzywa w paski, pokrój cebulę w półpierścienie (możesz użyć krajalnicy, jeśli jej nie ma, pokrój warzywa w paski zwykłym nożem).
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Na początku połóż cebulę na już rozgrzanej patelni. Podawaj przez dwie minuty.
Krok 5:
Po dodaj wszystkie inne warzywa. Kontynuuj gotowanie przez 10 do 15 minut, ciągle je mieszając. Smażone warzywa wyłożyć z patelni. Możesz smażyć mniej niż 10 minut, jeśli chcesz uzyskać warzywa o gęstej konsystencji (zajmie to 7 minut).
Krok 6:
Kawałki wieprzowiny posyp równomiernie skrobią i wymieszaj. Na patelnię dodaj trochę więcej oleju. Rozłóż mięso na patelni w częściach, aby kawałki leżały oddzielnie od siebie, smaż na średnim ogniu, aż będą ugotowane. Zajmie to 5-7 minut. Podczas pieczenia kilka razy wymieszaj kawałki mięsa.
Krok 7:
Teraz przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania chińskiego dressingu. Aby to zrobić, wymieszaj sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i mielony czosnek.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i dodaj na patelnię, na której już leżą mięso i warzywa. Wymieszaj wszystko jeszcze raz i podgrzewaj na średnim ogniu przez dwie minuty.
Krok 9:
Smacznego!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g