cukinia z serem na patelni z czosnkiem

Prosta i smaczna przekąska na świąteczny stół i nie tylko. Cukinia to warzywo, z którego można przygotować wiele różnych potraw. W okresie dojrzewania młodej cukinii wielu często robi prostą przystawkę z cukinii z serem, majonezem i czosnkiem, którą można podawać na lunch lub kolację, a nawet na świąteczny stół.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 74 % 25 g
węglowodany 9 % 3 g
260 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Do takiego dania musisz użyć cukinii o dojrzałości mlecznej. Moja cukinia, jeśli jest młoda, nie można usunąć skóry i nasion. Cukinię kroimy w kółka o grubości nie większej niż 0,5 centymetra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbki czosnku są oczyszczane z folii, przepuszczane przez prasę lub wcierane. Kto lubi bardziej pikantne potrawy, może zwiększyć ilość czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż twardy ser, czosnek i majonez do miski, wymieszaj, Pasta do cukinii jest gotowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby zamiast majonezu możesz użyć śmietany, aby danie było bardziej przydatne, a następnie musisz dodać sól i czarny pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Niektóre gospodynie domowe smażą cukinię, najpierw zwijając ją w mące pszennej, ale w tym przypadku lepiej tego nie robić. Po pierwsze, danie okaże się bardziej kaloryczne, a po drugie, mąka na patelni zaczyna się palić i może zepsuć smak potrawy nieprzyjemną goryczką. Wlej olej roślinny na patelnię, wystarczy łyżka stołowa na każdą partię, ponieważ cukinia mocno wchłania olej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej olej, rozłóż na nim ugotowane krążki cukinii. Smaż je na średnim ogniu, aż będą rumiane po obu stronach. Następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj cukinię w ogniu przez kilka minut, aby stały się miękkie i soczyste w środku. Jeśli na patelni jest mało oleju, cukinia okaże się sucha i twarda, a także może się spalić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cukinię wyjmujemy na talerz z papierowymi serwetkami, aby nadmiar oleju z kawałków cukinii był szklany, a następnie przenosimy je na talerz do podania. Na każdy kawałek cukinii nakładamy serową pastę. Danie jest gotowe do podania. Jest pyszny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Cukinię z serem można podawać jako niezależne danie na lunch, kolację lub jako szybką przekąskę w kraju. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy