skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Do takiego dania musisz użyć cukinii o dojrzałości mlecznej. Moja cukinia, jeśli jest młoda, nie można usunąć skóry i nasion. Cukinię kroimy w kółka o grubości nie większej niż 0,5 centymetra.
Krok 2:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce.
Krok 3:
Ząbki czosnku są oczyszczane z folii, przepuszczane przez prasę lub wcierane. Kto lubi bardziej pikantne potrawy, może zwiększyć ilość czosnku.
Krok 4:
Włóż twardy ser, czosnek i majonez do miski, wymieszaj, Pasta do cukinii jest gotowa.
Krok 5:
W razie potrzeby zamiast majonezu możesz użyć śmietany, aby danie było bardziej przydatne, a następnie musisz dodać sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 6:
Niektóre gospodynie domowe smażą cukinię, najpierw zwijając ją w mące pszennej, ale w tym przypadku lepiej tego nie robić. Po pierwsze, danie okaże się bardziej kaloryczne, a po drugie, mąka na patelni zaczyna się palić i może zepsuć smak potrawy nieprzyjemną goryczką. Wlej olej roślinny na patelnię, wystarczy łyżka stołowa na każdą partię, ponieważ cukinia mocno wchłania olej.
Krok 7:
Rozgrzej olej, rozłóż na nim ugotowane krążki cukinii. Smaż je na średnim ogniu, aż będą rumiane po obu stronach. Następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj cukinię w ogniu przez kilka minut, aby stały się miękkie i soczyste w środku. Jeśli na patelni jest mało oleju, cukinia okaże się sucha i twarda, a także może się spalić.
Krok 8:
Cukinię wyjmujemy na talerz z papierowymi serwetkami, aby nadmiar oleju z kawałków cukinii był szklany, a następnie przenosimy je na talerz do podania. Na każdy kawałek cukinii nakładamy serową pastę. Danie jest gotowe do podania. Jest pyszny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Cukinię z serem można podawać jako niezależne danie na lunch, kolację lub jako szybką przekąskę w kraju. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g