Bigus ze świeżej kapusty z mięsem i kiełbasą

pyszne, obfite, aromatyczne danie z jarmużu! Bigus to tradycyjne danie kuchni polskiej, istnieją różne odmiany jego przygotowania, z różnym zestawem składników i każdy może wybrać przepis bardziej odpowiedni dla siebie. Smak takiego dania okazuje się bardzo jasny i bogaty.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 26 % 5 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Bigus ze świeżej kapusty z mięsem i kiełbasą? Przygotuj składniki według listy. Obierz białą kapustę z górnych liści i drobno posiekaj. Aby uzyskać pikantny smak, dodaj kiszoną kapustę, ale możesz gotować to danie bez niego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, obierz i zetrzyj marchewki. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, usmaż cebulę z marchewką na oleju dla miękkości. Wyjmij smażenie warzyw z patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W razie potrzeby dodaj olej roślinny. Na tej patelni umieść posiekaną białą kapustę, smaż ją przez 5-7 minut na średnim ogniu, mieszając łopatką, następnie dodaj kiszoną kapustę, wlej wodę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut pod pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mięso mielone można użyć dowolnego gotowego lub gotowanego ze świeżego mięsa, aby uzyskać smaczniejsze i bardziej soczyste danie, lepiej użyć mieszanego mięsa wieprzowego i wołowego. Na innej patelni usmażyć mięso mielone na oleju roślinnym, smażyć przez 15 minut na średnim ogniu, aż mięso mielone zmieni kolor na jasny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię z kapustą wyślij marchewki z cebulą, wymieszaj i gotuj razem przez kolejne 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Użyj gotowanej kiełbasy do tego dania, pokrój w małe kostki lub paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj smażone mięso mielone, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do warzyw, wymieszaj. Jeśli na patelni jest za mało płynu, dodaj więcej wody i gotuj składniki na małym ogniu pod pokrywką przez około 10 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy, smakuj, w razie potrzeby dodaj do soli. Na patelni z naczyniem powinien być sos, ale nie w dużych ilościach. Wyłącz ogrzewanie. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy