skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Bigus ze świeżej kapusty z mięsem i kiełbasą? Przygotuj składniki według listy. Obierz białą kapustę z górnych liści i drobno posiekaj. Aby uzyskać pikantny smak, dodaj kiszoną kapustę, ale możesz gotować to danie bez niego.
Krok 2:
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, usmaż cebulę z marchewką na oleju dla miękkości. Wyjmij smażenie warzyw z patelni.
Krok 4:
W razie potrzeby dodaj olej roślinny. Na tej patelni umieść posiekaną białą kapustę, smaż ją przez 5-7 minut na średnim ogniu, mieszając łopatką, następnie dodaj kiszoną kapustę, wlej wodę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut pod pokrywką.
Krok 5:
Mięso mielone można użyć dowolnego gotowego lub gotowanego ze świeżego mięsa, aby uzyskać smaczniejsze i bardziej soczyste danie, lepiej użyć mieszanego mięsa wieprzowego i wołowego. Na innej patelni usmażyć mięso mielone na oleju roślinnym, smażyć przez 15 minut na średnim ogniu, aż mięso mielone zmieni kolor na jasny.
Krok 6:
Na patelnię z kapustą wyślij marchewki z cebulą, wymieszaj i gotuj razem przez kolejne 5 minut.
Krok 7:
Użyj gotowanej kiełbasy do tego dania, pokrój w małe kostki lub paski.
Krok 8:
Następnie dodaj smażone mięso mielone, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do warzyw, wymieszaj. Jeśli na patelni jest za mało płynu, dodaj więcej wody i gotuj składniki na małym ogniu pod pokrywką przez około 10 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy, smakuj, w razie potrzeby dodaj do soli. Na patelni z naczyniem powinien być sos, ale nie w dużych ilościach. Wyłącz ogrzewanie. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa"doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g