Knafe na patelni

wszyscy koneserzy orientalnych słodyczy muszą spróbować! Ciasto Kadaif to ciasto z cienkich włókien, które jest szeroko stosowane w świecie arabskim do przygotowywania słodkich i pikantnych potraw. Często nazywany jest wermiszel kadaif.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 84 % 42 g
225 kcal
IG: 2 / 47 / 51

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj ricottę ze skórką z cytryny, kandyzowanymi owocami i cukrem pudrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    To będzie farsz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli masz świeże, beztłuszczowe ciasto kadaif, wlej je roztopionym masłem i delikatnie puść rękami, rozprowadzając masło na włóknach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj rozgrzaną patelnię masłem,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż na nim połowę porcji ciasta i smaż przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż nadzienie na wierzchu ciasta, połóż drugą część ciasta na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sprawdź gotowość pierwszego ciasta,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli jest opiekany, Odwróć knafe drugą stroną i smaż do miękkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób syrop, gotuj na wolnym ogniu i polej syropem knafe na patelni. Pozwól mu się namoczyć. Wszystko, nasz krafe jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto na pierogi - 256   kcal/100g
  • Ciasto na pierogi - 234   kcal/100g
  • Ciasto przaśne - 234   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy