skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec grzyby w piekarniku z serem i kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Grzyby można wziąć dowolne: leśne, boczniaki, marynowane pieczarki itp. Wybierz ser według własnego gustu.
Krok 2:
Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Będę gotować w ceramice. Nasmaruj formę olejem roślinnym i ułóż w niej pokrojony filet z kurczaka w jednej warstwie. Lekko posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Krok 3:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Umyj pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Pokrój pieczarki w plastry lub kostki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię, smaż posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta. Następnie włóż grzyby na patelnię i smaż je razem z cebulą przez 5-7 minut. Dodaj trochę soli i przyprawy.
Krok 4:
Wyjmij formę z kurczaka z piekarnika i ułóż smażone grzyby z cebulą na kurczaku. Rozłóż je równomierną warstwą.
Krok 5:
Posmaruj całą powierzchnię kwaśną śmietaną.
Krok 6:
Posyp wszystko obficie startym serem. Włóż formę z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.
Krok 7:
W tym czasie kurczak i grzyby będą miały czas na pełne przygotowanie. W formie pojawi się trochę soku ze śmietany. Ser na powierzchni stopi się i lekko zrumieni. Ułóż naczynie na talerzach i podawaj na gorąco. uzupełnij świeżymi warzywami. Smacznego!
każdy jest inny. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g