pieczarki w piekarniku z serem i kurczakiem

Szybki, sycący, niesamowicie pyszny - na wakacje i kolację! Uwielbiam kurczaka z grzybami i serem w piekarniku za łatwość przygotowania i harmonijny smak. A jeśli dodasz inne warzywa i ziemniaki, otrzymasz kompletne danie z gotową przystawką, która pozwoli zaoszczędzić czas gospodyni. Spróbuj gotować!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec grzyby w piekarniku z serem i kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Grzyby można wziąć dowolne: leśne, boczniaki, marynowane pieczarki itp. Wybierz ser według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Będę gotować w ceramice. Nasmaruj formę olejem roślinnym i ułóż w niej pokrojony filet z kurczaka w jednej warstwie. Lekko posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Umyj pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Pokrój pieczarki w plastry lub kostki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię, smaż posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta. Następnie włóż grzyby na patelnię i smaż je razem z cebulą przez 5-7 minut. Dodaj trochę soli i przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij formę z kurczaka z piekarnika i ułóż smażone grzyby z cebulą na kurczaku. Rozłóż je równomierną warstwą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj całą powierzchnię kwaśną śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp wszystko obficie startym serem. Włóż formę z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie kurczak i grzyby będą miały czas na pełne przygotowanie. W formie pojawi się trochę soku ze śmietany. Ser na powierzchni stopi się i lekko zrumieni. Ułóż naczynie na talerzach i podawaj na gorąco. uzupełnij świeżymi warzywami. Smacznego!

każdy jest inny. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników! 

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy