azu z indyka na patelni

pyszne, szybkie, proste - oparte na kuchni tatarskiej! Azu z indyka na patelni świetnie nadaje się na rodzinny lunch lub kolację. Jest przygotowywany w taki sam sposób, jak tradycyjne danie, z wyjątkiem mięsa: wołowiny, jagnięciny lub mięsa końskiego. Zamiast indyka możesz wziąć wieprzowinę lub kurczaka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 41 % 7 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować Azę z indyka? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Możesz użyć dowolnego mięsa z indyka: fileta z uda lub piersi. Oprócz koncentratu pomidorowego możesz dodać 1 świeży pomidor. Należy go usunąć, wykonując nacięcie w kształcie krzyża na skórze i zanurzając we wrzącej wodzie na 10-15 sekund. Po takiej manipulacji łatwo usuń marudną skórkę, a miąższ pokrój w kostkę lub zetrzyj na drobnej tarce, aż stanie się puree.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z indyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Jedną z cech odróżniających azu od innych podobnych potraw jest krojenie wszystkich składników w kostkę. Kawałki mięsa, ziemniaków i ogórków powinny być mniej więcej tego samego rozmiaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, a także pokrój w kostkę. Do tego dania weź ziemniaki, które nie zawierają dużo skrobi. Ponieważ odmiany skrobiowe szybko gotują się podczas duszenia i potrzebujemy ziemniaków, aby zachowały swój kształt. Do tego nadają się ziemniaki o żółtawym miąższu. Im bielszy miąższ, tym bardziej jest nasycony skrobią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki kiszone na kostki. Ogórki powinny być jędrne i chrupiące. Jeśli nie masz pod ręką pikli, możesz je zastąpić marynowanymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na głębokiej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Połóż indyka i usmaż na nim filet, od czasu do czasu mieszając, aż pojawi się złoty kolor. Pieczenie na dużym ogniu szybko uszczelni wszystkie soki w mięsie i zapobiegnie przesuszeniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy (i świeży pomidor, jeśli zdecydujesz się go użyć). Dusić razem z ptakiem, mieszając, około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pokrojone ogórki i ziemniaki. Wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól, pieprz. Wlej gorącą wodę i solankę ogórkową na patelnię. Ponownie wszystko delikatnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż mięso i warzywa będą gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotowy azu z indyka na talerzach i podawaj. Dodatkowy dodatek do tego dania nie jest potrzebny, ponieważ mięso i warzywa są w nim połączone. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy