skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować Azę z indyka? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Możesz użyć dowolnego mięsa z indyka: fileta z uda lub piersi. Oprócz koncentratu pomidorowego możesz dodać 1 świeży pomidor. Należy go usunąć, wykonując nacięcie w kształcie krzyża na skórze i zanurzając we wrzącej wodzie na 10-15 sekund. Po takiej manipulacji łatwo usuń marudną skórkę, a miąższ pokrój w kostkę lub zetrzyj na drobnej tarce, aż stanie się puree.
Krok 2:
Filet z indyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Jedną z cech odróżniających azu od innych podobnych potraw jest krojenie wszystkich składników w kostkę. Kawałki mięsa, ziemniaków i ogórków powinny być mniej więcej tego samego rozmiaru.
Krok 3:
Obierz ziemniaki, a także pokrój w kostkę. Do tego dania weź ziemniaki, które nie zawierają dużo skrobi. Ponieważ odmiany skrobiowe szybko gotują się podczas duszenia i potrzebujemy ziemniaków, aby zachowały swój kształt. Do tego nadają się ziemniaki o żółtawym miąższu. Im bielszy miąższ, tym bardziej jest nasycony skrobią.
Krok 4:
Pokrój ogórki kiszone na kostki. Ogórki powinny być jędrne i chrupiące. Jeśli nie masz pod ręką pikli, możesz je zastąpić marynowanymi.
Krok 5:
Na głębokiej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Połóż indyka i usmaż na nim filet, od czasu do czasu mieszając, aż pojawi się złoty kolor. Pieczenie na dużym ogniu szybko uszczelni wszystkie soki w mięsie i zapobiegnie przesuszeniu.
Krok 6:
Dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy (i świeży pomidor, jeśli zdecydujesz się go użyć). Dusić razem z ptakiem, mieszając, około 5 minut.
Krok 7:
Dodaj pokrojone ogórki i ziemniaki. Wszystko wymieszaj.
Krok 8:
Sól, pieprz. Wlej gorącą wodę i solankę ogórkową na patelnię. Ponownie wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 9:
Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż mięso i warzywa będą gotowe.
Krok 10:
Ułóż gotowy azu z indyka na talerzach i podawaj. Dodatkowy dodatek do tego dania nie jest potrzebny, ponieważ mięso i warzywa są w nim połączone. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g