pilaw chudy

bez mięsa, najsmaczniejsze, jakie próbowałeś! Jeśli pościsz lub z jakiegoś powodu nie jesz mięsa, chudy pilaw jest dobrą alternatywą. Wystarczy zastąpić mięso suszonymi śliwkami. Z tego powodu czas gotowania zostanie znacznie skrócony, ale otrzymasz pełnowartościowe obfite danie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 89 % 25 g
118 kcal
IG: 27 / 73 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chudy pilaw? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć ryż długoziarnisty, ale radzę użyć specjalnego ryżu gotowanego na parze do pilawu. Dobrze trzyma swój kształt i nie gotuje się. Zamiast przypraw wskazanych w przepisie możesz użyć innych do smaku lub zastąpić wszystko gotową mieszanką przypraw do pilawu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj suszone śliwki, osusz. Lepiej natychmiast wziąć suszone śliwki bez pestek. Jeśli Twoje suszone owoce mają nasiona, wyjmij je. Zwykle, jeśli suszone śliwki są zbyt suche, zaleca się zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Miałem tylko takie suszone śliwki, ale nie napełniłem go niczym więcej, tylko dobrze spłukałem najpierw w zimnej, a następnie w gorącej wodzie. Czas, w którym pilaw będzie gotowany i nalegany, wystarczy, aby go ugotować i zmiękczyć

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki. Marchewki można pokroić w paski lub zetrzeć na grubej tarce, nie ma to znaczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę. Zwykle cebulę dodaje się do pilawu w postaci posiekanej (Krok 7). Aby to zrobić, musisz pokroić w małe kostki. Wolę jednak dodać całą cebulę, którą usuwam z gotowego dania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz główkę czosnku z górnych warstw łuski i spłucz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na głębokiej patelni lub patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż marchewkę (i cebulę, jeśli chcesz dodać ją posiekaną) i smaż na średnim ogniu, aż marchewka będzie miękka (i cebula będzie przezroczysta). Zamiast patelni możesz gotować pilaw w kotle.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj paprykę, zirę, kolendrę, sól i pieprz do marchewki. Wszystko szybko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj umyty ryż i suszone śliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj z marchewką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wrzącą wodę na patelnię, włóż całą cebulę, jeśli nie została wcześniej dodana.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. W gotowym Pilawie cała nadmiar wilgoci zagotuje się, ryż puchnie, wchłonie część wody, całkowita objętość naczynia wzrośnie 2-2, 5 razy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    5 minut przed gotowością włóż całą główkę czosnku do prawie gotowego pilawu. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw pilaw na 10-15 minut pod przykryciem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie można go ułożyć na talerzach i podać. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal / 100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy