skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chudy pilaw? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć ryż długoziarnisty, ale radzę użyć specjalnego ryżu gotowanego na parze do pilawu. Dobrze trzyma swój kształt i nie gotuje się. Zamiast przypraw wskazanych w przepisie możesz użyć innych do smaku lub zastąpić wszystko gotową mieszanką przypraw do pilawu.
Krok 2:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody.
Krok 3:
Umyj suszone śliwki, osusz. Lepiej natychmiast wziąć suszone śliwki bez pestek. Jeśli Twoje suszone owoce mają nasiona, wyjmij je. Zwykle, jeśli suszone śliwki są zbyt suche, zaleca się zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Miałem tylko takie suszone śliwki, ale nie napełniłem go niczym więcej, tylko dobrze spłukałem najpierw w zimnej, a następnie w gorącej wodzie. Czas, w którym pilaw będzie gotowany i nalegany, wystarczy, aby go ugotować i zmiękczyć
Krok 4:
Obierz marchewki. Marchewki można pokroić w paski lub zetrzeć na grubej tarce, nie ma to znaczenia.
Krok 5:
Obierz cebulę. Zwykle cebulę dodaje się do pilawu w postaci posiekanej (Krok 7). Aby to zrobić, musisz pokroić w małe kostki. Wolę jednak dodać całą cebulę, którą usuwam z gotowego dania.
Krok 6:
Obierz główkę czosnku z górnych warstw łuski i spłucz.
Krok 7:
Na głębokiej patelni lub patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż marchewkę (i cebulę, jeśli chcesz dodać ją posiekaną) i smaż na średnim ogniu, aż marchewka będzie miękka (i cebula będzie przezroczysta). Zamiast patelni możesz gotować pilaw w kotle.
Krok 8:
Dodaj paprykę, zirę, kolendrę, sól i pieprz do marchewki. Wszystko szybko wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj umyty ryż i suszone śliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj z marchewką.
Krok 10:
Wlej wrzącą wodę na patelnię, włóż całą cebulę, jeśli nie została wcześniej dodana.
Krok 11:
Dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. W gotowym Pilawie cała nadmiar wilgoci zagotuje się, ryż puchnie, wchłonie część wody, całkowita objętość naczynia wzrośnie 2-2, 5 razy.
Krok 12:
5 minut przed gotowością włóż całą główkę czosnku do prawie gotowego pilawu. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw pilaw na 10-15 minut pod przykryciem.
Krok 13:
Następnie można go ułożyć na talerzach i podać. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal / 100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g