naleśniki na suchych drożdżach są puszyste

pyszne, puszyste placki z ciasta drożdżowego. Takie naleśniki są bardzo bujne, z dużymi otworami w środku. Nawet na zimno nie osiadają, ale pozostają bujne do końca. A jakie są pyszne z miodem lub kwaśną śmietaną. Tak, co powiedzieć, wystarczy zrobić i cieszyć się.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 67 % 33 g
237 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania bujnych naleśników na suchych drożdżach. Drożdże suche wolę bardziej niż świeże. W końcu można je wziąć, usunąć resztki i upewnić się, że nie zepsują się w najbliższej przyszłości, jak świeże, które przez długi czas nie zaczną wydzielać nieprzyjemnego zapachu w całym hrabstwie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do miski i podgrzej, aby były ciepłe, ale nie gorące. W końcu drożdże to żywe organizmy, które umierają w temperaturach powyżej 45 stopni. Dodaj cukier i 200 Gam mąki z całkowitej masy i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie ciasto, bez grudek. To będzie nasze ciasto na przyszłe naleśniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj naszą miskę czystym ręcznikiem i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce. Może to być proofing lub ciepła bateria. Wkładam Multicooker do miski, zamykam pokrywkę i ustawiam tryb "Multipowar". Ustawiam czas na 30 minut i temperaturę na 40 stopni. W tym czasie masa powinna się podwoić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy naszą miskę ciasta i rozbijamy w niej jajko. Dodaj sól i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Nie martw się, że ciasto spadnie, w przyszłości wzrośnie ponownie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie. W ten sposób karmimy nasze drożdże i sprawiamy, że znów zaczynają działać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny i wymieszaj, aż będzie gładkie, gładkie ciasto, które po wyjęciu powinno sięgać po łyżkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie przykryj i włóż do ciepła przez kolejne 40 minut, aby podnieść się dwukrotnie. Upewnij się, że ciasto nie ucieka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej trochę oleju, podgrzej. Umieść jedną łyżkę stołową na patelni dla każdego naleśnika i smaż na złoty kolor z obu stron. Usuń naleśniki na talerzu. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżką, za każdym razem, przed nabieraniem ciasta, zanurz łyżkę w szklance zimnej wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczemy naleśniki, aż skończy się całe ciasto, za każdym razem dobrze smarując patelnię olejem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj nasze placki na gorąco z mlekiem. Ale nawet na zimno są bardzo smaczne. Doskonale uzupełnią je miód, dżem, śmietana, konfitura lub dżem. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy