skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania bujnych naleśników na suchych drożdżach. Drożdże suche wolę bardziej niż świeże. W końcu można je wziąć, usunąć resztki i upewnić się, że nie zepsują się w najbliższej przyszłości, jak świeże, które przez długi czas nie zaczną wydzielać nieprzyjemnego zapachu w całym hrabstwie.
Krok 2:
Wlej mleko do miski i podgrzej, aby były ciepłe, ale nie gorące. W końcu drożdże to żywe organizmy, które umierają w temperaturach powyżej 45 stopni. Dodaj cukier i 200 Gam mąki z całkowitej masy i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie ciasto, bez grudek. To będzie nasze ciasto na przyszłe naleśniki.
Krok 3:
Przykryj naszą miskę czystym ręcznikiem i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce. Może to być proofing lub ciepła bateria. Wkładam Multicooker do miski, zamykam pokrywkę i ustawiam tryb "Multipowar". Ustawiam czas na 30 minut i temperaturę na 40 stopni. W tym czasie masa powinna się podwoić.
Krok 4:
Bierzemy naszą miskę ciasta i rozbijamy w niej jajko. Dodaj sól i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Nie martw się, że ciasto spadnie, w przyszłości wzrośnie ponownie.
Krok 5:
Dodaj pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie. W ten sposób karmimy nasze drożdże i sprawiamy, że znów zaczynają działać.
Krok 6:
Wlej olej roślinny i wymieszaj, aż będzie gładkie, gładkie ciasto, które po wyjęciu powinno sięgać po łyżkę.
Krok 7:
Ponownie przykryj i włóż do ciepła przez kolejne 40 minut, aby podnieść się dwukrotnie. Upewnij się, że ciasto nie ucieka.
Krok 8:
Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej trochę oleju, podgrzej. Umieść jedną łyżkę stołową na patelni dla każdego naleśnika i smaż na złoty kolor z obu stron. Usuń naleśniki na talerzu. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżką, za każdym razem, przed nabieraniem ciasta, zanurz łyżkę w szklance zimnej wody.
Krok 9:
Pieczemy naleśniki, aż skończy się całe ciasto, za każdym razem dobrze smarując patelnię olejem.
Krok 10:
Podawaj nasze placki na gorąco z mlekiem. Ale nawet na zimno są bardzo smaczne. Doskonale uzupełnią je miód, dżem, śmietana, konfitura lub dżem. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g