tortille z ziemniakami na patelni

Miękkie tortille z nadzieniem ziemniaczanym to szybkie pieczenie. Bardzo łatwy, szybki i niedrogi przepis na proste tortille, które można spożywać zamiast chleba. Można je również po prostu popijać mlekiem, kefirem, sfermentowanym mlekiem, herbatą itp. Z określonej liczby produktów otrzymasz trzy małe ciasta, jeśli zwiększysz liczbę produktów, wyjdzie ich więcej, w zależności od tego, ile osób musisz nakarmić. Są bardzo smaczne same w sobie i ze śmietaną. Smacznego!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 61 % 20 g
181 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz cebulę, posiekaj i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. To jest do nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz, umyj i gotuj ziemniaki w gorącej osolonej wodzie do miękkości-około 25 minut. Spuść wodę, zmiażdż ziemniaki z dodatkiem 25 masła, dodaj smażoną cebulę, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe. Podczas gotowania ziemniaków przygotuj ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę do miski, dodaj sodę i sól, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś zawartość miski na posypaną mąką powierzchnię roboczą, zagniataj miękkie ciasto. Pozwól mu leżeć przez 10 minut na odpoczynek, przykryj folią spożywczą, aby się nie zamarła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na trzy równe części. Posyp trochę stołem i kawałkami ciasta mąką. Bierzemy jeden kawałek i zwijamy go wałkiem do ciasta. Na środku kładziemy nadzienie ziemniaczane, które wcześniej wizualnie dzielimy na trzy równe części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ściśnij krawędzie w torbie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, uważając, aby go nie przebić. Możesz z jednej strony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto szwem w dół na gorącej, suchej patelni. Ogień umiarkowany. Smażyć przez 50-60 sekund, aż utworzą się brązowe plamy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć ciasto i smaż przez kolejne 50-60 sekund, aż będzie całkowicie ugotowane. W sumie pojawią się trzy tortille.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasta smarujemy jeszcze gorącym masłem po obu stronach. Nasze tortille są gotowe.

przygotuj takie tortille - a nie pożałujesz! Ich przygotowanie i smażenie zajmuje minimum kosztów i czasu, a wynik cię zadowoli. Okazują się miękkie, cienkie i bardzo smaczne. Zapisz ten przepis w zakładkach, aby go nie zgubić i mieć do niego dostęp przez cały czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g

Podobne przepisy