skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz cebulę, posiekaj i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. To jest do nadzienia.
Krok 2:
Obierz, umyj i gotuj ziemniaki w gorącej osolonej wodzie do miękkości-około 25 minut. Spuść wodę, zmiażdż ziemniaki z dodatkiem 25 masła, dodaj smażoną cebulę, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe. Podczas gotowania ziemniaków przygotuj ciasto.
Krok 3:
Wlej śmietanę do miski, dodaj sodę i sól, wymieszaj.
Krok 4:
Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką.
Krok 5:
Przenieś zawartość miski na posypaną mąką powierzchnię roboczą, zagniataj miękkie ciasto. Pozwól mu leżeć przez 10 minut na odpoczynek, przykryj folią spożywczą, aby się nie zamarła.
Krok 6:
Podziel ciasto na trzy równe części. Posyp trochę stołem i kawałkami ciasta mąką. Bierzemy jeden kawałek i zwijamy go wałkiem do ciasta. Na środku kładziemy nadzienie ziemniaczane, które wcześniej wizualnie dzielimy na trzy równe części.
Krok 7:
Ściśnij krawędzie w torbie.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, uważając, aby go nie przebić. Możesz z jednej strony.
Krok 9:
Rozłóż ciasto szwem w dół na gorącej, suchej patelni. Ogień umiarkowany. Smażyć przez 50-60 sekund, aż utworzą się brązowe plamy.
Krok 10:
Odwróć ciasto i smaż przez kolejne 50-60 sekund, aż będzie całkowicie ugotowane. W sumie pojawią się trzy tortille.
Krok 11:
Gotowe ciasta smarujemy jeszcze gorącym masłem po obu stronach. Nasze tortille są gotowe.
przygotuj takie tortille - a nie pożałujesz! Ich przygotowanie i smażenie zajmuje minimum kosztów i czasu, a wynik cię zadowoli. Okazują się miękkie, cienkie i bardzo smaczne. Zapisz ten przepis w zakładkach, aby go nie zgubić i mieć do niego dostęp przez cały czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g