skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozbij jaja kurze do miski (mam wysoką szklankę z blendera). Dodaj tam mleko i szczyptę soli, jeśli jej potrzebujesz. Licz na sól z sera, aby nie przesolić ciasta.
Krok 2:
Ubij miksturę mikserem elektrycznym, aż będzie gładka i będzie miała lekkie bąbelki.
Krok 3:
Dodaj proszek do pieczenia do ciasta. Wraz z jajkami proszek do pieczenia odpowiada w pieczeniu za puszystość.
Krok 4:
Dodaj mąkę najwyższej jakości i mieloną kolendrę. Ogólnie rzecz biorąc, przyprawy tutaj mogą być absolutnie dowolne. Dzięki temu momentowi gofry za każdym razem będą miały nieco inny smak.
Krok 5:
Dodaj olej słonecznikowy. Olej słonecznikowy można zastąpić dowolnym innym olejem roślinnym. Na przykład z oliwy z oliwek gofry będą lekko zielonkawe:) ale bardzo mało, nie krytyczne.
Krok 6:
Mieszaj ciasto mikserem przez 30 sekund.
Krok 7:
Ostatnim składnikiem jest drobno starty ser. Ponownie wymieszaj mieszaninę mikserem i ciasto jest gotowe. Ser powinien mieć wyraźny smak, w przeciwnym razie nie będzie zbyt odczuwalny w gotowych gofrach.
Krok 8:
Ciasto nie powinno być płynne. Nie powinno to trwać długo, ale dobrze jest trzymać rowek z trzepaczki lub łyżki.
Krok 9:
Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcją. I posmaruj obie płytki kroplą oleju słonecznikowego. Zrób to za pomocą pędzla do gotowania, aby się nie poparzyć.
Krok 10:
Rozłóż ciasto na dolnej płycie gofrownicy. Nie warto wkładać dużo ciasta, aby podczas pieczenia nie wyszło poza krawędzie form. Tutaj musisz dostosować się do swojego modelu gofrownicy. Zamknij pokrywkę i piecz gofry przez 4 do 5 minut. Każdy będzie inny ze względu na parametry fabryczne urządzenia. Mam gofrownicę o mocy 450 W. Każdą partię piekłem dokładnie przez 5 minut.
Krok 11:
Podczas gotowania pokrywę można podnieść. Punktem orientacyjnym jest rumiany kolor. Lepiej jest uzyskać gotowe gofry za pomocą szczypiec kulinarnych z żaroodpornymi uchwytami, aby nie uszkodzić nieprzywierającej powłoki gofrownicy.
gofry bardzo nam się podobały, szczególnie gorące. Ale osobiście, jako wielki miłośnik sera, następnym razem dodam więcej. Raz na dwa :)
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
im dłużej gofry są pieczone, tym bardziej stają się chrupiące. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie gofry się spalą. Zrumień je na złoty kolor.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g