gofry serowe w gofrownicy

puszyste i miękkie gofry śniadaniowe dla całej rodziny. Te gofry dobrze się wznoszą i dzięki gofrownicy nie przypalają się ani trochę, co jest rzadkością w przypadku moich wypieków z serem. Minimalna ilość oleju podczas smażenia jest również ważnym plusem. I oczywiście smak. Jest na topie.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 38 % 18 g
283 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozbij jaja kurze do miski (mam wysoką szklankę z blendera). Dodaj tam mleko i szczyptę soli, jeśli jej potrzebujesz. Licz na sól z sera, aby nie przesolić ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij miksturę mikserem elektrycznym, aż będzie gładka i będzie miała lekkie bąbelki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj proszek do pieczenia do ciasta. Wraz z jajkami proszek do pieczenia odpowiada w pieczeniu za puszystość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę najwyższej jakości i mieloną kolendrę. Ogólnie rzecz biorąc, przyprawy tutaj mogą być absolutnie dowolne. Dzięki temu momentowi gofry za każdym razem będą miały nieco inny smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej słonecznikowy. Olej słonecznikowy można zastąpić dowolnym innym olejem roślinnym. Na przykład z oliwy z oliwek gofry będą lekko zielonkawe:) ale bardzo mało, nie krytyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj ciasto mikserem przez 30 sekund.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostatnim składnikiem jest drobno starty ser. Ponownie wymieszaj mieszaninę mikserem i ciasto jest gotowe. Ser powinien mieć wyraźny smak, w przeciwnym razie nie będzie zbyt odczuwalny w gotowych gofrach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto nie powinno być płynne. Nie powinno to trwać długo, ale dobrze jest trzymać rowek z trzepaczki lub łyżki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcją. I posmaruj obie płytki kroplą oleju słonecznikowego. Zrób to za pomocą pędzla do gotowania, aby się nie poparzyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż ciasto na dolnej płycie gofrownicy. Nie warto wkładać dużo ciasta, aby podczas pieczenia nie wyszło poza krawędzie form. Tutaj musisz dostosować się do swojego modelu gofrownicy. Zamknij pokrywkę i piecz gofry przez 4 do 5 minut. Każdy będzie inny ze względu na parametry fabryczne urządzenia. Mam gofrownicę o mocy 450 W. Każdą partię piekłem dokładnie przez 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gotowania pokrywę można podnieść. Punktem orientacyjnym jest rumiany kolor. Lepiej jest uzyskać gotowe gofry za pomocą szczypiec kulinarnych z żaroodpornymi uchwytami, aby nie uszkodzić nieprzywierającej powłoki gofrownicy.

gofry bardzo nam się podobały, szczególnie gorące. Ale osobiście, jako wielki miłośnik sera, następnym razem dodam więcej. Raz na dwa :)

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

im dłużej gofry są pieczone, tym bardziej stają się chrupiące. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie gofry się spalą. Zrumień je na złoty kolor.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy