skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczeń wieprzową na patelni? Przygotuj składniki. Do smażenia potrzebujemy: pulpy wieprzowej( mam polędwicę, możesz wziąć gotowe mięso na gulasz), cebuli, pasty pomidorowej, wrzącej wody, oleju roślinnego, przypraw wieprzowych, soli.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz, pokrój mięso w kostkę.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i ułóż wieprzowinę. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu.
Krok 5:
Gdy sok zacznie obficie wydzielać się z mięsa, posyp go solą i przyprawami.
Krok 6:
Zmniejsz ogień i smaż, mieszając, przez około 20 minut. Mięso powinno być zarumienione ze wszystkich stron. Dodaj cebulę na patelnię i smaż razem z mięsem przez około 5 minut.
Krok 7:
Dodaj koncentrat pomidorowy. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut.
Krok 8:
Wlej wrzącą wodę do mięsa. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. W razie potrzeby posolić mięso.
Krok 9:
Podawaj natychmiast z dowolnym dodatkiem. Szczególnie smaczne z gotowanym ryżem, puree ziemniaczanym lub makaronem. Smacznego!
aby konsekwentnie dobrze sobie radzić z tym prostym daniem, przestrzegaj kilku prostych zasad:
- mięso należy ciąć w poprzek włókien, zachowując rozmiar kawałków nie większy niż 3 cm.
- mrożoną wieprzowinę należy najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki. Planując menu, nie zapomnij zdobyć porcji wieczorem, a rano możesz gotować z dobrego mięsa, które zachowało wszystkie soki po rozmrożeniu.
- koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem. Pyszne jest również smażenie wieprzowiny ze śmietaną w równych proporcjach z dowolnym dodatkiem pomidorowym.
- drobno posiekane warzywa korzeniowe — marchew, rzepa, seler i warzywa doskonale pasują do potrawy.
pyszne i zdrowe danie z pewnością spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Każda przystawka będzie o wiele smaczniejsza w połączeniu z soczystą pieczeń wieprzową z sosem.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g