pieczeń wieprzowa na patelni

możesz podawać pieczeń wieprzową z dowolnym dodatkiem. Pieczeń odnosi się do potraw kuchni radzieckiej. Jego obecność w menu kawiarni, restauracji i zwykłych stołówek była prawie wszechobecna i prawie obowiązkowa. W końcu co może być prostsze i smaczniejsze niż zwykłe mięso z sosem pomidorowym. Co więcej, teraz, gdy wokół jest dużo mięsa na każdy gust i portfel, możemy sobie pozwolić na smażenie z filetów lub polędwicy. A w czasach radzieckich przygotowywano go głównie ze skrawków pozostałych po przygotowaniu innych potraw.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 10 % 3 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń wieprzową na patelni? Przygotuj składniki. Do smażenia potrzebujemy: pulpy wieprzowej( mam polędwicę, możesz wziąć gotowe mięso na gulasz), cebuli, pasty pomidorowej, wrzącej wody, oleju roślinnego, przypraw wieprzowych, soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz, pokrój mięso w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i ułóż wieprzowinę. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy sok zacznie obficie wydzielać się z mięsa, posyp go solą i przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmniejsz ogień i smaż, mieszając, przez około 20 minut. Mięso powinno być zarumienione ze wszystkich stron. Dodaj cebulę na patelnię i smaż razem z mięsem przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wrzącą wodę do mięsa. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. W razie potrzeby posolić mięso.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj natychmiast z dowolnym dodatkiem. Szczególnie smaczne z gotowanym ryżem, puree ziemniaczanym lub makaronem. Smacznego!

aby konsekwentnie dobrze sobie radzić z tym prostym daniem, przestrzegaj kilku prostych zasad:

- mięso należy ciąć w poprzek włókien, zachowując rozmiar kawałków nie większy niż 3 cm.

- mrożoną wieprzowinę należy najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki. Planując menu, nie zapomnij zdobyć porcji wieczorem, a rano możesz gotować z dobrego mięsa, które zachowało wszystkie soki po rozmrożeniu.

- koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem. Pyszne jest również smażenie wieprzowiny ze śmietaną w równych proporcjach z dowolnym dodatkiem pomidorowym.

- drobno posiekane warzywa korzeniowe — marchew, rzepa, seler i warzywa doskonale pasują do potrawy.

pyszne i zdrowe danie z pewnością spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Każda przystawka będzie o wiele smaczniejsza w połączeniu z soczystą pieczeń wieprzową z sosem.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy