skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Takie ciasteczka były wcześniej przygotowywane tylko z margaryną, ale można je zastąpić masłem (nigdy nie gotowałem z masłem). Margaryna weź zaufanego producenta. Margarynę pokroić w kostkę i wstępnie stopić w łaźni wodnej, pozostawić do ostygnięcia na stole. Jaja kategorii co. Mam mąkę 160 GR-1,5 szklanki, może to wymagać trochę więcej.
Krok 2:
Opłucz jaja kurze zimną wodą, osusz. Rozbij jajka pojedynczo do głębokiej miski, dodaj cukier i mieszaj, aż składniki się połączą.
Krok 3:
Wlej schłodzoną stopioną margarynę do jajek i zmiksuj.
Krok 4:
Dodaj mąkę, sodę gaszoną octem i zagnieść gładkie, gęste ciasto. Konsystencja powinna być nieco grubsza niż ciasto na naleśniki. Takie ciasto powinno być wygodne do nałożenia łyżką.
Krok 5:
Umieść foremkę do ciastek na ogniu i pozwól jej całkowicie się rozgrzać. Za pomocą chochli ułóż ciasto na środku połowy formy i zamknij drugą połową bez dociskania. Podpal i smaż najpierw z jednej strony na złoty kolor.
Krok 6:
Następnie odwróć formę na drugą stronę i usmaż z drugiej strony. Gdy forma bardzo dobrze się rozgrzeje, wystarczy mniej niż minuta z każdej strony. Zrób ogień nieco mniejszy niż średnia, aby Twoja forma nie paliła się i nie paliła z powodu wyciekającego tłuszczu i ciasta. W sumie udało mi się wykonać sześć wejść z taką ilością ciasta.
Krok 7:
Gotowe ciasteczka natychmiast połóż na talerzu z serwetkami lub ręcznikiem papierowym. Gdy jest gorący, możesz go pociąć na osobne segmenty - w moim kształcie są to Trójkąty. Schłodzone ciasteczka można przenieść do pięknego naczynia lub krakersów i podać.
takie ciasteczka, w tej formie, były przygotowywane jako dziecko przez moją babcię i matkę. Ta forma ma już wiele lat, ale nadal można w niej przygotować pyszny przysmak. Te śmieszne zdjęcia-odciski na formularzu zawsze bardzo mi się podobały. Nie mam przepisu, według którego wcześniej gotowałem te ciasteczka, ale wiem na pewno, że zawsze gotowałem je na margarynie.
ciasteczka, na których zrobiłam ciasteczka, bardzo przypominają mi ciasteczka z dzieciństwa. Moja rodzina bardzo to uwielbiała. Ale wydaje mi się, że wcześniej było trochę inaczej, prawdopodobnie moja rodzina nadal gotowała go według innego przepisu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal / 100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g