stek z łososia na patelni

Delikatna czerwona ryba pieczona w sosie sojowym na patelni. Steki z białej i czerwonej ryby przeżywają teraz szczyt popularności. Takie dania są w menu każdej restauracji. Jednak aby zafundować sobie pyszną rybę, nie musisz iść do kawiarni. W końcu możesz ugotować takie steki w ciągu kilku minut w domu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 76 g
150 kcal
IG: 63 / 0 / 37

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować stek z łososia na patelni, potrzebujemy: 500 g steków z łososia; 50 ml sosu sojowego i 1 łyżka.l. cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj steki rybne, aby nie były śliskie i osusz ręcznikami papierowymi. Lepiej jest używać gotowych steków porcjowanych. W przypadku, gdy jest cały kawałek fileta, najwygodniej jest pokroić go na steki w stanie półmrożonym. Wtedy cięcie będzie bardziej równomierne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz sos sojowy i cukier. Mieszaj i odstaw, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej steki sosem sojowym i pozostaw do marynowania na 15-20 minut. Nie powinieneś marynować dłużej, ponieważ ryba jest zbyt nasycona marynatą, a filet zacznie się rozpadać podczas smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię. Nie musisz niczego smarować, ponieważ w łososiu jest już wystarczająco dużo tłuszczu, poza tym ryba była nasycona sosem. Umieść steki rybne na patelni. Jeśli masz patelnię grillową, możesz na niej gotować. W razie potrzeby możesz posmarować steki sosem sojowo-cukrowym. Gotuj na średnim ogniu, aż pojawi się złoty kolor, około 6-8 minut. Odwróć steki na drugą stronę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 6 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw steki na schłodzonej patelni na 10-15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj steki z łososia na gorąco. Smacznego!

w porównaniu z wieloma innymi przepisami na gotowanie ryb, steki są prawdopodobnie najszybsze i najbardziej energochłonne, zwłaszcza jeśli masz już pokrojone porcje, a nie cały filet. W takim przypadku zapewniona jest kolacja w mniej niż godzinę. Najważniejsze jest, aby wcześniej rozmrozić steki.
Jeśli steki są zamrożone, należy je stopniowo rozmrażać w lodówce. Ponieważ byłem przekonany z własnego doświadczenia: jeśli steki rozmrażają się szybko w temperaturze pokojowej, to kolejna godzina lub dwie stoją w wodzie od rozmrażania, a następnie w marynacie, to raczej nie dotrą do patelni w całości. Miąższ rybny zaczyna oddzielać się od Kości jeszcze przed pieczeniem. Podczas smażenia, a zwłaszcza obracania, bardzo trudno jest utrzymać steki w całości. Dlatego konieczne jest prawidłowe rozmrażanie ryby: najlepiej w pojemniku z otworami i tacą do odprowadzania wilgoci, aby ryba nie leżała w wodzie podczas rozmrażania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy