skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować stek z łososia na patelni, potrzebujemy: 500 g steków z łososia; 50 ml sosu sojowego i 1 łyżka.l. cukier.
Krok 2:
Dokładnie umyj steki rybne, aby nie były śliskie i osusz ręcznikami papierowymi. Lepiej jest używać gotowych steków porcjowanych. W przypadku, gdy jest cały kawałek fileta, najwygodniej jest pokroić go na steki w stanie półmrożonym. Wtedy cięcie będzie bardziej równomierne.
Krok 3:
W misce połącz sos sojowy i cukier. Mieszaj i odstaw, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Polej steki sosem sojowym i pozostaw do marynowania na 15-20 minut. Nie powinieneś marynować dłużej, ponieważ ryba jest zbyt nasycona marynatą, a filet zacznie się rozpadać podczas smażenia.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię. Nie musisz niczego smarować, ponieważ w łososiu jest już wystarczająco dużo tłuszczu, poza tym ryba była nasycona sosem. Umieść steki rybne na patelni. Jeśli masz patelnię grillową, możesz na niej gotować. W razie potrzeby możesz posmarować steki sosem sojowo-cukrowym. Gotuj na średnim ogniu, aż pojawi się złoty kolor, około 6-8 minut. Odwróć steki na drugą stronę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 6 minut.
Krok 6:
Wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw steki na schłodzonej patelni na 10-15 minut.
Krok 7:
Podawaj steki z łososia na gorąco. Smacznego!
w porównaniu z wieloma innymi przepisami na gotowanie ryb, steki są prawdopodobnie najszybsze i najbardziej energochłonne, zwłaszcza jeśli masz już pokrojone porcje, a nie cały filet. W takim przypadku zapewniona jest kolacja w mniej niż godzinę. Najważniejsze jest, aby wcześniej rozmrozić steki.
Jeśli steki są zamrożone, należy je stopniowo rozmrażać w lodówce. Ponieważ byłem przekonany z własnego doświadczenia: jeśli steki rozmrażają się szybko w temperaturze pokojowej, to kolejna godzina lub dwie stoją w wodzie od rozmrażania, a następnie w marynacie, to raczej nie dotrą do patelni w całości. Miąższ rybny zaczyna oddzielać się od Kości jeszcze przed pieczeniem. Podczas smażenia, a zwłaszcza obracania, bardzo trudno jest utrzymać steki w całości. Dlatego konieczne jest prawidłowe rozmrażanie ryby: najlepiej w pojemniku z otworami i tacą do odprowadzania wilgoci, aby ryba nie leżała w wodzie podczas rozmrażania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g