bujne kotlety z mielonej wieprzowiny

proste, ale tak smaczne i satysfakcjonujące danie! Najczęstsze kotlety na naszym stole to kotlety wieprzowe. To bardzo smaczne, obfite i wszechstronne danie. I nie zawsze czekają na przygotowanie przystawki. Mogą być spożywane na gorąco, natychmiast z patelni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 42 % 16 g
węglowodany 26 % 10 g
230 kcal
IG: 20 / 20 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kotlety, przygotuj niezbędne składniki. Weź wieprzowinę z dodatkiem niewielkiej ilości smalcu. Dzięki smalcu gotowe kotlety będą bardziej soczyste. Obierz cebulę i spłucz zimną wodą. Namocz kawałki bochenka w mleku i odstaw na chwilę, aby dobrze się namoczyły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe na kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa. Włóż gotowe mięso mielone do przestronnej miski, w której wygodnie będzie ugniatać masę kotleta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po mięsie przepuść obraną cebulę i kawałki bochenka przez maszynę do mięsa. Tylko Bochenek wyciśnij trochę z mleka. Dodaj wszystko do mielonego mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko, sól i przyprawy do mielonego mięsa. Dodaj semolinę. Po co dodawać semolinę do kotletów? Jest to konieczne, aby semolina wchłonęła część wilgoci z mięsa mielonego. Dzięki temu gotowe kotlety będą bujne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Całą masę dobrze wymieszać o stanie jednorodnym. Uderz wszystko o dno miski. Rękami podnieś masę kotleta i wrzuć do miski. Mięso mielone stanie się gęstsze, a kotlety nie rozpadną się podczas smażenia. Odstaw mięso mielone na 10-15 minut, aby semolina zaczęła wchłaniać wilgoć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rękami uformuj małe placki i zwiń je w bułkę tartą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i rozłóż uformowane placki. Smaż je z obu stron na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe kotlety będą miały apetyczny złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowe kotlety do małego rondla, aby położyły się i dotarły. Podczas serwowania kotlety można uzupełnić dowolnym dodatkiem. Ale moim zdaniem najlepsze są tłuczone ziemniaki. Smacznego!

do takich kotletów można dodać mięso innego rodzaju, tworząc w ten sposób wędliny. Zwykle rozcieńczam je mięsem z kurczaka lub wołowiny.
możesz dodać świeże warzywa do gotowych kotletów.
gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy