skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować kotlety, przygotuj niezbędne składniki. Weź wieprzowinę z dodatkiem niewielkiej ilości smalcu. Dzięki smalcu gotowe kotlety będą bardziej soczyste. Obierz cebulę i spłucz zimną wodą. Namocz kawałki bochenka w mleku i odstaw na chwilę, aby dobrze się namoczyły.
Krok 2:
Pokrój mięso wieprzowe na kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa. Włóż gotowe mięso mielone do przestronnej miski, w której wygodnie będzie ugniatać masę kotleta.
Krok 3:
Po mięsie przepuść obraną cebulę i kawałki bochenka przez maszynę do mięsa. Tylko Bochenek wyciśnij trochę z mleka. Dodaj wszystko do mielonego mięsa.
Krok 4:
Dodaj jajko, sól i przyprawy do mielonego mięsa. Dodaj semolinę. Po co dodawać semolinę do kotletów? Jest to konieczne, aby semolina wchłonęła część wilgoci z mięsa mielonego. Dzięki temu gotowe kotlety będą bujne.
Krok 5:
Całą masę dobrze wymieszać o stanie jednorodnym. Uderz wszystko o dno miski. Rękami podnieś masę kotleta i wrzuć do miski. Mięso mielone stanie się gęstsze, a kotlety nie rozpadną się podczas smażenia. Odstaw mięso mielone na 10-15 minut, aby semolina zaczęła wchłaniać wilgoć.
Krok 6:
Rękami uformuj małe placki i zwiń je w bułkę tartą.
Krok 7:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i rozłóż uformowane placki. Smaż je z obu stron na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 8:
Gotowe kotlety będą miały apetyczny złoty kolor.
Krok 9:
Przenieś gotowe kotlety do małego rondla, aby położyły się i dotarły. Podczas serwowania kotlety można uzupełnić dowolnym dodatkiem. Ale moim zdaniem najlepsze są tłuczone ziemniaki. Smacznego!
do takich kotletów można dodać mięso innego rodzaju, tworząc w ten sposób wędliny. Zwykle rozcieńczam je mięsem z kurczaka lub wołowiny.
możesz dodać świeże warzywa do gotowych kotletów.
gotuj dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g