pasztet z wątróbki drobiowej z marchewką i cebulą

pasztet z wątróbki drobiowej jest bardzo smaczny i efektowny. Pasztet z wątróbki drobiowej z marchewką i cebulą to bardzo smaczna i efektowna przekąska. Przygotowanie jest proste, a wynik jest oszałamiający! Spróbuj sam i zachwyć bliskich!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 9 % 3 g
208 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pasztet z wątróbki drobiowej z marchewką i cebulą, weź wątróbkę drobiową, cebulę, marchewkę, olej słonecznikowy, sól, przyprawy do woli - zwykle nie dodaję. Do podawania i przechowywania można stopić masło i wlać gotowy pasztet.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź wątrobę z kurczaka, dobrze spłucz pod kranem, pozwól wodzie spłynąć. Możesz gotować pasztet z gotowanej wątroby i smażonej, pierwsza wersja pasztetu jest bardziej delikatna i zdrowa, druga spodoba się miłośnikom smażonych, nie można smażyć wątroby i warzyw, ale po prostu lekko smażyć, dusić do miękkości. Oto ta opcja, którą ci dziś oferuję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wątrobę do pieczenia. Pokrój wątrobę na pół lub mniej, odcinając napotkane drogi żółciowe, jeśli takie istnieją.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj cebulę i marchewkę - możesz je zetrzeć lub drobno posiekać, możesz użyć siekacza robota kuchennego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym, aż będzie przezroczysta, a następnie dodaj marchewki, mieszając, gotuj na wolnym ogniu do połowy. Następnie wprowadź przygotowaną wątrobę na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko usmaż wszystkie składniki razem, gotuj na wolnym ogniu, aż będą całkowicie ugotowane pod przykryciem. Sól do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś pieczoną wątrobę z warzywami do miski i wstaw do lodówki, aż będzie ciepła. Pieczenie zawiera dużo soku - nie wylewaj go, doda delikatności i elastyczności gotowemu pasztetowi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzone składniki przebij rozdrabniaczem, dodaj kilka plasterków dobrego masła (82,5%) i zwiń razem z masłem. Ilość oleju można regulować w zależności od preferencji: jeśli nie lubisz zbyt tłustego, włóż trochę mniej, jeśli lubisz kremowy smak w pasztetach, zwiększ (możesz dodać małe porcje) ilość oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Masa pasztetowa stanie się przewiewna i elastyczna. Wyreguluj pasztet na sól i ułóż w pojemnikach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Roztop masło do nalewania-najłatwiej to zrobić w kuchence mikrofalowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej stopione masło na powierzchnię pasztetu, wstaw do lodówki do zestalenia. Potrzebna jest cienka warstwa oleju, aby powierzchnia pasztetu nie ciemniała podczas interakcji z tlenem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

pasztet z wątróbki drobiowej z marchewką i cebulą to powszechny przepis na pyszną przekąskę z wątróbki drobiowej z warzywami.

jeśli pasztet nie był wystarczająco delikatny, Twoim zdaniem możesz dodać do niego trochę masła, trochę więcej niż w przepisie, śmietanę lub majonez, śmietanę, bulion. Istnieje wiele opcji, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Ser feta, ricotta, ser topiony w kąpielach dobrze pasuje do pasztetu wątrobowego. Dodaj dowolne potrawy, które lubisz.

podawaj pasztet z wątróbki drobiowej z marchewką i cebulą na śniadanie lub przekąskę, jest również odpowiedni na świątecznym stole. Aby to zrobić, jest ozdobiony kwaśnymi jagodami-żurawiną, borówkami lub specjalnie przygotowaną galaretką jagodową-z żurawiny, czarnej porzeczki itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy