skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pasztet z wątróbki drobiowej z marchewką i cebulą, weź wątróbkę drobiową, cebulę, marchewkę, olej słonecznikowy, sól, przyprawy do woli - zwykle nie dodaję. Do podawania i przechowywania można stopić masło i wlać gotowy pasztet.
Krok 2:
Weź wątrobę z kurczaka, dobrze spłucz pod kranem, pozwól wodzie spłynąć. Możesz gotować pasztet z gotowanej wątroby i smażonej, pierwsza wersja pasztetu jest bardziej delikatna i zdrowa, druga spodoba się miłośnikom smażonych, nie można smażyć wątroby i warzyw, ale po prostu lekko smażyć, dusić do miękkości. Oto ta opcja, którą ci dziś oferuję.
Krok 3:
Przygotuj wątrobę do pieczenia. Pokrój wątrobę na pół lub mniej, odcinając napotkane drogi żółciowe, jeśli takie istnieją.
Krok 4:
Posiekaj cebulę i marchewkę - możesz je zetrzeć lub drobno posiekać, możesz użyć siekacza robota kuchennego.
Krok 5:
Podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym, aż będzie przezroczysta, a następnie dodaj marchewki, mieszając, gotuj na wolnym ogniu do połowy. Następnie wprowadź przygotowaną wątrobę na patelnię.
Krok 6:
Lekko usmaż wszystkie składniki razem, gotuj na wolnym ogniu, aż będą całkowicie ugotowane pod przykryciem. Sól do smaku.
Krok 7:
Przenieś pieczoną wątrobę z warzywami do miski i wstaw do lodówki, aż będzie ciepła. Pieczenie zawiera dużo soku - nie wylewaj go, doda delikatności i elastyczności gotowemu pasztetowi.
Krok 8:
Schłodzone składniki przebij rozdrabniaczem, dodaj kilka plasterków dobrego masła (82,5%) i zwiń razem z masłem. Ilość oleju można regulować w zależności od preferencji: jeśli nie lubisz zbyt tłustego, włóż trochę mniej, jeśli lubisz kremowy smak w pasztetach, zwiększ (możesz dodać małe porcje) ilość oleju.
Krok 9:
Masa pasztetowa stanie się przewiewna i elastyczna. Wyreguluj pasztet na sól i ułóż w pojemnikach.
Krok 10:
Roztop masło do nalewania-najłatwiej to zrobić w kuchence mikrofalowej.
Krok 11:
Wlej stopione masło na powierzchnię pasztetu, wstaw do lodówki do zestalenia. Potrzebna jest cienka warstwa oleju, aby powierzchnia pasztetu nie ciemniała podczas interakcji z tlenem.
Krok 12:
Smacznego!
pasztet z wątróbki drobiowej z marchewką i cebulą to powszechny przepis na pyszną przekąskę z wątróbki drobiowej z warzywami.
jeśli pasztet nie był wystarczająco delikatny, Twoim zdaniem możesz dodać do niego trochę masła, trochę więcej niż w przepisie, śmietanę lub majonez, śmietanę, bulion. Istnieje wiele opcji, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Ser feta, ricotta, ser topiony w kąpielach dobrze pasuje do pasztetu wątrobowego. Dodaj dowolne potrawy, które lubisz.
podawaj pasztet z wątróbki drobiowej z marchewką i cebulą na śniadanie lub przekąskę, jest również odpowiedni na świątecznym stole. Aby to zrobić, jest ozdobiony kwaśnymi jagodami-żurawiną, borówkami lub specjalnie przygotowaną galaretką jagodową-z żurawiny, czarnej porzeczki itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g