dzięki materiałowi, z którego jest wykonany, a najczęściej jest to żeliwo, kocioł zatrzymuje ciepło przez długi czas, które jest równomiernie rozprowadzane wewnątrz naczyń. Zaokrąglone dno zapobiega przypalaniu się potraw-olej spływa do środka, gdzie utrzymywana jest maksymalna temperatura, a mieszanie łyżką "rozprowadza" go po całym naczyniu.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach w kotle:
wybierz przepisy na kocioł od 1000.menu
przepisy na kocioł ze zdjęciem pomogą Ci zdecydować o wyborze odpowiedniego w danym momencie. Garnek doskonale gotuje się nie tylko na otwartym ogniu, dla którego został wykonany, ale także na nowoczesnym piecu kuchennym. Rozmiary naczyń wahają się od dwóch do trzech litrów do wielu litrów, przeznaczonych do gotowania dla dziesiątek osób. W niektórych górzystych miejscowościach tak jest nadal przygotowywany na wesela lub pogrzeby przy użyciu otwartego ognia.
pięć najbardziej pożywnych przepisów kulinarnych w kotle:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
mięso w kotle w piekarniku | 3 h | 576 | +37 |
kaczka w kotle na ognisku z cebulą | 1 h | 343 | +35 |
Karasi w sosie śmietanowym w kotle | 3 h | 339 | +15 |
pilaw w kotle wołowym na kuchence | 1 h 20 min | 303 | +124 |
pilaw w kotle na ognisku jagnięcym | 1 h 30 min | 301 | +115 |
sekrety pysznego gotowania w kotle
głównym sekretem pysznego gotowania potraw w kotle jest długi i równomierny rozkład temperatury wewnątrz natychmiast po wyłączeniu ognia. Garnek jest szczelnie przykryty pokrywką, jeśli jest w nim pilaw lub owsianka, i pozostawiony na pół godziny do "potu". Szczególnie ostrożni wolą owinąć kocioł ciepłym kocem. Uważa się, że prawdziwy i najsmaczniejszy pilaw można przygotować tylko w takich naczyniach.
pomocna wskazówka:
- aby temperatura w kotle od dołu wzrosła do górnych warstw pilawu, w jego środku wykonuje się otwór drewnianym patyczkiem, przez który wydostaje się para; odbywa się to pod koniec gotowania