owsianka Polna na ognisku w kotle Kulesza według przepisu rodzinnego

owsianka na ognisku tak, jak kocham ją w mojej rodzinie! Spodoba ci się! Jeśli przynajmniej raz ugotowałeś owsiankę na ogniu, wiesz, jakie to pyszne! Wiesz też, że gotuje się ją z kaszy jaglanej, ale niestety nie miałem z nią związku od dzieciństwa... A ponieważ jestem głównym kucharzem w rodzinie, wszyscy członkowie mojej rodziny trochę jej nie lubią))) bardzo lubimy tę wersję owsianki Polnej i wszyscy ją jedzą, bez wyjątku! To świetne rozwiązanie na wypady na łono natury przez dużą firmę! Spróbuj I ty!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 50 % 10 g
107 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto wszystkie niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpalamy ogień i drobno kroimy smalec

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz podpalamy kocioł i wkładamy do niego smalec

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I gdy smalec się topi, drobno posiekaj cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas krojenia cebuli smalec już zamienił się w skwarki. Teraz włóż posiekaną cebulę do kotła i pozostaw do smażenia

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzy marchewki na grubej tarce i dodaj do kotła do smażonej cebuli, smaż trochę więcej

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz wlej wodę do kotła i zagotuj. Aby przyspieszyć proces, możesz rzucić więcej drewna opałowego

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy woda gotuje się drobno posiekaj czosnek

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej płatki do wrzącej wody i dobrze wymieszaj, podnosząc je z dna

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj gulasz

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sól, dobrze wymieszaj, przykryj i pozostaw na ognisku na 15-20 minut, od czasu do czasu wymieszaj i sprawdź gotowość płatków. Po 10 minutach dodaj posiekany czosnek i opcjonalnie stos wódki. Na koniec możesz również zgasić płonącą gałązkę bezpośrednio w owsiance - to nada aromat mgły

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem drobno posiekaj warzywa do dekoracji, ale jest to opcjonalne - w zasadzie nie jest to konieczne w naturze)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Usuwamy gotową owsiankę z ognia, pozwalamy jej parzyć przez kolejne 10-15 minut, a następnie można ją nakładać na talerze i ugasić apetyt, który z pewnością już do tego czasu się bawił! Miłego wypoczynku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy