kocioł kebab z kurczaka

pyszne, aromatyczne danie na ognisku! Na wakacje i nie tylko! Jasne danie z prostych produktów, z którym można nie tylko zjeść smaczny posiłek, ale także miło spędzić czas w procesie gotowania na łonie natury. Klasyczne połączenie ziemniaków i kurczaka jest zwykle uzupełniane pieczonymi warzywami i świeżymi ziołami.
MilankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 21 % 7 g
217 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

gotowanie na ognisku, to zawsze uczta. Wybierając tę wersję Dania zamiast tradycyjnych kebabów, możesz natychmiast uzyskać mięso i przystawkę, a marynowanie i gotowanie z wyprzedzeniem nie jest konieczne.

na początek przygotujemy wszystkie produkty. Obierz cebulę i ziemniaki, umyj i wysusz. Pokrój cebulę na pół pierścienia i pokrój ziemniaki na połówki, aby kawałki były schludne, nie bierz zbyt dużych bulw.

danie jest przygotowywane na bazie mięsa z kurczaka, możesz wziąć dowolną część, ale najlepsze są udka lub uda. Myjemy je pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikami papierowymi.

ustawiamy kocioł na ogniu, wlewamy do niego olej roślinny i doprowadzamy do wrzenia. Załaduj ziemniaki do oleju. Musisz smażyć w małych porcjach, aby każdy kawałek był całkowicie zanurzony w oleju, a proces przebiegał jak w głębokim tłuszczu.

gdy tylko pierwsza część ziemniaków otrzyma złotą skórkę, wyjmij ją łyżką cedzakową na talerz i załaduj następną część ziemniaków. Posyp gotowe ziemniaki solą, mielonym pieprzem, zirą, możesz dodać inne ulubione przyprawy, dobrze wymieszać. Czekamy na przygotowanie drugiej części ziemniaków, a także wzbogacamy ich smak przyprawami.

w kotle z wrzącym olejem ładujemy udka, nie wszystkie razem, lepiej 2 szt., aby mięso było smażone i miało jednolitą skórkę. Smażyć udka na złoty kolor, ułożyć na talerzu łyżką cedzakową.

za pomocą kadzi wlej większość oleju z kotła do głębokiego talerza, pozostawiając około 1/4. Dodaj cebulę do kotła, wymieszaj i smaż na biało. Połóż połowę nóg na cebuli, rozłóż ziemniaki na wierzchu równą warstwą, Zakończ drugą częścią kurczaka. Dopraw wierzch solą, zirą, mielonym pieprzem i groszkiem. Wlewamy wodę, robimy to bardzo ostrożnie, w kontakcie ze ścianami kotła powstanie para. Przykryj kocioł pokrywką i pozostaw na 40 minut.

danie jest gotowe, podawane na gorąco, uzupełnione ziołami i pieczonymi warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal / 100g

Podobne przepisy