skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój mięso wołowe na długie, cienkie, małe kawałki. Nie zapomnij go wcześniej spłukać.
Krok 2:
W cebuli wyciąć rdzeń i pokroić w półpierścienie.
Krok 3:
Obierz paprykę w środku i pokrój na cienkie, długie kawałki.
Krok 4:
Przed pokrojeniem na kawałki chili musisz spróbować, ponieważ papryka jest inna w ostrości. Nie możesz przesadzić. Ostrość musi być dostosowana do Twojego gustu.
Krok 5:
Pokrój ząbki czosnku na małe, cienkie pierścienie.
Krok 6:
Pokrój warzywa jak na letnią sałatkę. Wybierz zielenie również według własnych upodobań. Na przykład kolendra nie wszystkim się podoba.
Krok 7:
Podgrzewamy olej roślinny w kotle do wysokiej temperatury. Która pozwoli nam od razu usmażyć mięso. Musimy go zatrzymać, aby zachować w nim sok. Jeśli temperatura nie jest maksymalna, mięso będzie duszone.
Krok 8:
Dodaj mięso i smaż przez 15 minut, aż się zarumieni.
Krok 9:
Po usmażeniu mięsa dodaj cebulę. A także mieszając z wołowiną, doprowadzamy do złotej skórki. Jednocześnie w tych momentach pieprzymy, solimy i dodajemy chmiel-suneli do smaku z przypraw. Robimy ogień na minimum. Przygotowujemy ten kocioł do gaszenia.
Krok 10:
W jednym biegu po usmażeniu cebuli podajemy paprykę, pomidory.
Krok 11:
Wlej adjika, sok pomidorowy na wierzch. Ponownie pieprz, sól i dodaj chmiel-suneli. Wszystko dokładnie wymieszaj w kotle łyżką cedzakową. Przykryj szczelnie pokrywką i pozostaw do duszenia przez 20 minut.
Krok 12:
Po określonym czasie podajemy przygotowane warzywa. W tym momencie musisz wymieszać i posmakować prawie gotowego dania. Jeśli istnieje potrzeba skorygowania brakującej przyprawy. Następnie ponownie przykryj pokrywką i pozostaw na 5 minut.
Krok 13:
Po zakończeniu danie jest gotowe. Nie zapomnij zaopatrzyć się w zwykły chleb pita do wypróbowania. Smacznego!!!
Chashushuli to gruzińskie danie. Jest to jeden z najbardziej optymalnych pod względem prostoty i czasu gotowania, gdy rodzina wyjeżdża na łono natury. W tłumaczeniu z gruzińskiego chashushuli oznacza "ostry". Z nazwy można zrozumieć, że danie powinno być ostre. Ale jeśli nie lubisz pikantnych potraw, możesz dostosować ostrość do swojego gustu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g