skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten przepis na kurczaka z ryżem i warzywami jest bardzo prosty w wykonaniu. Podgrzewamy olej słonecznikowy w kotle, wrzucamy tam filety z naszego kurczaka i smażymy, aż cały sok wyparuje. Następnie dodaj pieprz i sól do smaku, wrzuć cebulę i pozostaw do smażenia przez kolejne cztery minuty. Następnie mamy bułgarską paprykę pokrojoną w paski. Wszystko to mieszamy. Następnie włóż drobno posiekany czosnek i pomidor, ponownie Posol i pozostaw do duszenia przez dziesięć minut. W tym czasie myjemy ryż i dodajemy go do naszego kurczaka. Na wierzchu wlej wszystko przegotowaną wodą, aby woda ukrywała ryż na wysokość palca wskazującego. Pozostaw kocioł na małym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez ryż, a następnie zamknij pokrywkę, rozpal ogień jeszcze wolniej i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie całkowicie ugotowany (około pół godziny).
to wspaniałe jedzenie będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie, jeśli dodasz do niego gałązki świeżych ziół.
Kurczak z warzywami i ryżem jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g