kurczak w kotle z warzywami na ognisku

zdrowe, jasne, apetyczne, niesamowicie smaczne! Kurczak w kotle z warzywami na ognisku o zapachu mgiełki to świetna opcja na obfite i zdrowe wyżywienie całej rodziny lub dużej grupy przyjaciół! Przygotowywane jest danie z najprostszych produktów!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 28 % 7 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z warzywami na ognisku w kotle? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Skub kurczaka, wypatrosz, przypal, aby usunąć resztki piór. Dokładnie umyj tuszę i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój kurczaka na małe porcje. Jeśli masz zamrożony produkt, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i rozmroź. Zamiast całej tuszy możesz użyć poszczególnych części ptaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej kocioł. Wlej olej roślinny. Użyj łyżki cedzakowej, aby zalać brzegi kotła wrzącym olejem. Wyślij kurczaka do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej niewielką ilość wody, aby lekko przykryła mięso. Przykryj kocioł i gotuj kurczaka przez około 20-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A w tym czasie zajmij się warzywami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ziemniaki, czosnek i cebulę. Paprykę pokroić na pół, usunąć nasiona z rdzeniem. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie i osusz. Nawiasem mówiąc, jeśli użyjesz papryki w różnych kolorach, twoje danie okaże się bardzo kolorowe i apetyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w plasterki, cebulę i paprykę w półpierścienie. Pozostaw małe ząbki czosnku tak, jak są,a Duże ćwiartki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij cebulę, czosnek i paprykę do kotła. Smaż przez około 10 minut, ciągle mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pomidory w kostkę. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij ziemniaki i pomidory do kotła. Sól do smaku, dodaj ulubione przyprawy. Wlej odpowiednią ilość wody, ale pamiętaj, że pomidory dadzą sok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj kocioł pokrywką, spraw, aby ogień pod kociołkiem był umiarkowany (w razie potrzeby usuń kilka kłód) i gotuj kurczaka z ziemniakami przez około 30 minut, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekane warzywa do kotła. Pozostaw kocioł bez przykrycia na Żarach na 10-15 minut, aby twoje danie było nasycone aromatami ogniska.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe, można podawać!

podawaj kurczaka z ziemniakami na gorąco ze świeżymi sałatkami, warzywami, piklami i innymi rzeczami. 

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy