skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z warzywami na ognisku w kotle? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Skub kurczaka, wypatrosz, przypal, aby usunąć resztki piór. Dokładnie umyj tuszę i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój kurczaka na małe porcje. Jeśli masz zamrożony produkt, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i rozmroź. Zamiast całej tuszy możesz użyć poszczególnych części ptaka.
Krok 2:
Rozgrzej kocioł. Wlej olej roślinny. Użyj łyżki cedzakowej, aby zalać brzegi kotła wrzącym olejem. Wyślij kurczaka do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 3:
Wlej niewielką ilość wody, aby lekko przykryła mięso. Przykryj kocioł i gotuj kurczaka przez około 20-30 minut.
Krok 4:
A w tym czasie zajmij się warzywami.
Krok 5:
Obierz ziemniaki, czosnek i cebulę. Paprykę pokroić na pół, usunąć nasiona z rdzeniem. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie i osusz. Nawiasem mówiąc, jeśli użyjesz papryki w różnych kolorach, twoje danie okaże się bardzo kolorowe i apetyczne.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki w plasterki, cebulę i paprykę w półpierścienie. Pozostaw małe ząbki czosnku tak, jak są,a Duże ćwiartki.
Krok 7:
Wyślij cebulę, czosnek i paprykę do kotła. Smaż przez około 10 minut, ciągle mieszając.
Krok 8:
Pokrój pomidory w kostkę. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów.
Krok 9:
Wyślij ziemniaki i pomidory do kotła. Sól do smaku, dodaj ulubione przyprawy. Wlej odpowiednią ilość wody, ale pamiętaj, że pomidory dadzą sok.
Krok 10:
Przykryj kocioł pokrywką, spraw, aby ogień pod kociołkiem był umiarkowany (w razie potrzeby usuń kilka kłód) i gotuj kurczaka z ziemniakami przez około 30 minut, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane.
Krok 11:
Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekane warzywa do kotła. Pozostaw kocioł bez przykrycia na Żarach na 10-15 minut, aby twoje danie było nasycone aromatami ogniska.
Krok 12:
Gotowe, można podawać!
podawaj kurczaka z ziemniakami na gorąco ze świeżymi sałatkami, warzywami, piklami i innymi rzeczami.
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g