kurczak w kotle na ognisku

kurczak gotowany w kotle z aromatycznym sosem! Kurczak gotowany w kotle na ognisku, o niepowtarzalnym smaku kolendry i podstawowym zestawie przypraw. Danie nadaje się na imprezę na podwórku, świetnie komponuje się ze świeżymi i marynowanymi warzywami oraz przystawką z gotowanych w całości ziemniaków.
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 56 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
232 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

lepiej jest wziąć świeżego kurczaka, ale jeśli leży w zamrażarce, zostaw go na noc w lodówce, aby delikatnie rozmrozić. Następnie myjemy ptaka i suszymy ręcznikami papierowymi.

pokrój kurczaka wzdłuż piersi i odwróć nacięcie w dół. Przykryj płaską tuszę torbą lub folią spożywczą i pokonaj ją trochę młotkiem kuchennym. W rezultacie mięso stanie się bardziej miękkie, a sam kurczak będzie nieco cieńszy.

ubitego kurczaka rozłożyć nacięciem do góry i lekko marynować. Posyp odrobiną soli i przetrzyj mięso rękami. Następnie odwróć tuszę i powtórz procedurę. Następnie posyp kurczaka z obu stron czarnym pieprzem, kroplą kilka kropli oleju roślinnego i ponownie wytrzyj ze wszystkich stron, aby nie pozostał nasmarowany obszar.

zostawiamy kurczaka do marynowania, a tymczasem rozpalamy ognisko. Gdy ogień jest dobrze rozpalony, włóż kocioł i wlej do niego olej roślinny.Gdy dobrze się rozgrzeje, dodaj krem i wymieszaj łyżką cedzakową, aż się rozpuści. Masło stworzy specjalny aromat i smak kurczaka. Wlej olej na ściany kotła, aby nie były suche.

rozłóż kurczaka w rozgrzanym do czerwoności oleju skórą do góry, naciśnij talerz na wierzchu i ustaw ucisk. W tym celu odpowiednia jest miska z wodą, najważniejsze jest to, że nie przewróci się, a płyn nie dostanie się do kotła. Pozostaw ptaka do smażenia przez 7 minut.

kurczak jest dobrze usmażony, odwróć go skórą do dołu, ponownie ustaw ucisk i smaż z drugiej strony przez 3 minuty. Następnie zmniejsz ogień do minimum, obróć kurczaka na plasterek, Ustaw ucisk i usmaż. Cały proces smażenia zajmie 30 minut, ale co 5 minut musisz obrócić tuszę i za każdym razem ustawić ucisk.

podczas smażenia kurczaka zajmiemy się sosem. Obierz czosnek, umyj i posiekaj nożem. Kolendrę myjemy, suszymy, a także drobno siekamy. Przenieś czosnek do moździerza, Dodaj do niego paprykę i chmiel-suneli, dodaj sól i dobrze zmiel. Wysyłamy kolendrę do stupy i ponownie dobrze zmiksujemy.

kleik czosnku, przypraw i ziół kładziemy na talerzu, wlewamy wodę, mieszamy. Dodaj sos do smażonego kurczaka, równomiernie rozprowadź i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, a następnie odwróć i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Przenieś kurczaka na talerz, polej sosem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy