skład / składniki
metoda gotowania
lepiej jest wziąć świeżego kurczaka, ale jeśli leży w zamrażarce, zostaw go na noc w lodówce, aby delikatnie rozmrozić. Następnie myjemy ptaka i suszymy ręcznikami papierowymi.
pokrój kurczaka wzdłuż piersi i odwróć nacięcie w dół. Przykryj płaską tuszę torbą lub folią spożywczą i pokonaj ją trochę młotkiem kuchennym. W rezultacie mięso stanie się bardziej miękkie, a sam kurczak będzie nieco cieńszy.
ubitego kurczaka rozłożyć nacięciem do góry i lekko marynować. Posyp odrobiną soli i przetrzyj mięso rękami. Następnie odwróć tuszę i powtórz procedurę. Następnie posyp kurczaka z obu stron czarnym pieprzem, kroplą kilka kropli oleju roślinnego i ponownie wytrzyj ze wszystkich stron, aby nie pozostał nasmarowany obszar.
zostawiamy kurczaka do marynowania, a tymczasem rozpalamy ognisko. Gdy ogień jest dobrze rozpalony, włóż kocioł i wlej do niego olej roślinny.Gdy dobrze się rozgrzeje, dodaj krem i wymieszaj łyżką cedzakową, aż się rozpuści. Masło stworzy specjalny aromat i smak kurczaka. Wlej olej na ściany kotła, aby nie były suche.
rozłóż kurczaka w rozgrzanym do czerwoności oleju skórą do góry, naciśnij talerz na wierzchu i ustaw ucisk. W tym celu odpowiednia jest miska z wodą, najważniejsze jest to, że nie przewróci się, a płyn nie dostanie się do kotła. Pozostaw ptaka do smażenia przez 7 minut.
kurczak jest dobrze usmażony, odwróć go skórą do dołu, ponownie ustaw ucisk i smaż z drugiej strony przez 3 minuty. Następnie zmniejsz ogień do minimum, obróć kurczaka na plasterek, Ustaw ucisk i usmaż. Cały proces smażenia zajmie 30 minut, ale co 5 minut musisz obrócić tuszę i za każdym razem ustawić ucisk.
podczas smażenia kurczaka zajmiemy się sosem. Obierz czosnek, umyj i posiekaj nożem. Kolendrę myjemy, suszymy, a także drobno siekamy. Przenieś czosnek do moździerza, Dodaj do niego paprykę i chmiel-suneli, dodaj sól i dobrze zmiel. Wysyłamy kolendrę do stupy i ponownie dobrze zmiksujemy.
kleik czosnku, przypraw i ziół kładziemy na talerzu, wlewamy wodę, mieszamy. Dodaj sos do smażonego kurczaka, równomiernie rozprowadź i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, a następnie odwróć i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Przenieś kurczaka na talerz, polej sosem i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g