duszona kapusta z ziemniakami w kotle
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1 Przygotuj i pokrój warzywa: marchew i kiełbasa-kostki, kapusta-paski / nie
cienko/, cebula i ziemniaki - pokrojone w kostkę / średnio /
2 w kotle rozgrzej olej roślinny i usmaż w następującej kolejności: marchewki,
cebula, kiełbasa, ziemniaki, kapusta / w dwóch seriach do osadzenia/.Zasolić,
mieszając, aby się nie przypaliło.
3 gdy kapusta uwolni sok-dodaj trochę gorącej wody i suchych przypraw,
przykryj luźno pokrywką i zmniejsz ciepło do niskiego poziomu.Niech się dusi.
4 mieszaj, dopraw do smaku.Gdy ziemniaki są prawie gotowe-dodaj świeże
zieleń i liść laurowy. Dusić do miękkości.
5 wyłącz ogrzewanie i odstaw na kolejne 10 minut / przykryj luźno/.
smacznego !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g