duszona kapusta z ziemniakami w kotle

danie całoroczne! Idealny na kolację lub lunch! Może działać jako niezależne danie lub jako dodatek do dowolnego mięsa, ryb.Okazuje się bardzo satysfakcjonujący, a jednocześnie zawartość kalorii jest niska.Ponadto takie jedzenie nie powoduje uczucia ciężkości w żołądku.Każda gospodyni domowa ma więcej niż jeden przepis na duszoną kapustę i wszyscy gotują ją na swój sposób.Proponuję jedną z moich opcji.Wstępne pieczenie potraw sprawia, że danie jest szczególnie smaczne i aromatyczne!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 47 % 9 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1 Przygotuj i pokrój warzywa: marchew i kiełbasa-kostki, kapusta-paski / nie
cienko/, cebula i ziemniaki - pokrojone w kostkę / średnio /
2 w kotle rozgrzej olej roślinny i usmaż w następującej kolejności: marchewki,
cebula, kiełbasa, ziemniaki, kapusta / w dwóch seriach do osadzenia/.Zasolić,
mieszając, aby się nie przypaliło.
3 gdy kapusta uwolni sok-dodaj trochę gorącej wody i suchych przypraw,
przykryj luźno pokrywką i zmniejsz ciepło do niskiego poziomu.Niech się dusi.
4 mieszaj, dopraw do smaku.Gdy ziemniaki są prawie gotowe-dodaj świeże
zieleń i liść laurowy. Dusić do miękkości.
5 wyłącz ogrzewanie i odstaw na kolejne 10 minut / przykryj luźno/.
smacznego !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy