Królik pod solą w kotle na ognisku

zdrowe danie o niskiej zawartości cholesterolu. Przepis może być stosowany przez osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Ponieważ w króliku jest minimalny i jest to prawie jedyne mięso, które można spożywać z takimi problemami.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 50 % 4 g
węglowodany 13 % 1 g
48 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować to danie, musisz wymieszać wszystkie przyprawy do marynowania królika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj nimi królika i pozostaw do marynowania przez sześć godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozkładamy folię i kładziemy na niej królika, wkładamy do niej warzywa według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń wszystko folią. Konieczne jest owinięcie tak mocno, aby nie było ani jednej dziury. To właśnie ten niuans jest kluczem do ostatecznego sukcesu. Wlej 2 kilogramy soli na dno kotła i wyrównaj. Następnie połóż owiniętego królika na soli. I zasypiamy solą na wierzchu. Konieczne jest ułożenie tak, aby folia nie dotykała nigdzie kotła. A na wierzchu była gruba warstwa soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpalamy ogień pod kotłem i utrzymujemy go poniżej średniej przez dwie godziny. Za dwie godziny królik będzie gotowy. W rezultacie, rozkładając folię, otrzymujemy soczystą, nasyconą zapachami warzyw i marynatę królika. Smacznego!

przygotowane danie według tego przepisu jest niezwykle smaczne i soczyste. Okazuje się soczysty, ponieważ wszystkie soki warzyw i królika owinięte folią pozostają w środku. A cały produkt jest duszony we własnym soku. Zgodnie z tym przepisem możesz gotować nie tylko królika, ale także inne rodzaje mięsa. Jedną z najlepszych alternatyw jest kurczak. Ze względu na swój kształt może idealnie leżeć w kotle pośrodku.
jeśli poszedłeś na polowanie i zastrzeliłeś zwierzynę, możesz gotować w naturze. Ale nie trzeba też brać soli. Jeśli wszystko zostanie zrobione wyraźnie bez zerwania folii, całkiem możliwe jest użycie piasku. Warzywa można wybrać według własnych upodobań, na przykład pigwę można zastąpić jabłkami. Marynowanie królika i przygotowanie go do pieczenia jest całkowicie odpowiednie do przygotowania do pieczenia w domowym piekarniku. Po rozwinięciu odrobiny wyobraźni całkiem możliwe jest przygotowanie tego przepisu w zwykłej kuchni domowej bez zawracania sobie głowy ogniem i solą. Jeśli jednak wybierzesz naturę, pamiętaj, że sól jest bardzo gorąca, więc utrzymuj ciepło poniżej średniej, jeśli przegapisz ten moment, danie zostanie zepsute.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal / 100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy