skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec nadziewane kalmary ryżem w piekarniku? Przygotuj produkty. Lepiej jest wziąć ryż okrągły, nieparowany. Zobacz liczbę jaj i ryżu według wielkości kałamarnicy, złapałem małe, nadzienie pozostało. Kałamarnica jest wstępnie rozmrożona w warunkach naturalnych.
Krok 2:
Górna folia musi zostać usunięta z kałamarnicy. Bardzo łatwym sposobem na to jest zanurzenie ich na minutę w stromej wrzącej wodzie. Skóra zwinie się z tego, pozostaje tylko spłukać je pod wodą.
Krok 3:
Konieczne jest również usunięcie płytek i wnętrzności.
Krok 4:
Ryż myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wrzuć go do durszlaka i spłucz zimną wodą. Ochładzać.
Krok 5:
Warzywa są dobrze umyte, wysuszone i posiekane.
Krok 6:
Gotuj trzy jajka, ostudź, obierz i drobno posiekaj.
Krok 7:
Do nadzienia wymieszaj ryż, jajka na twardo, zioła, wbij Pozostałe surowe jajko, sól i dodaj przyprawy. Jeśli posoliłeś ryż, dodaj trochę soli. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Nadziewamy kalmary ryżem. należy to zrobić ostrożnie, aby rozerwać cienką skórę mięczaka.
Krok 9:
Włóż nadziewane kalmary do naczynia do pieczenia. Wlej trochę wody, aby na dnie znajdowała się cienka warstwa. Na wierzchu posmaruj kwaśną śmietaną.
Krok 10:
Piecz kalmary w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 30 minut. Smacznego!
kalmary okazały się miękkie, wcale nie gumowe. Jedli je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszne w obu wariantach!
podając na zimno, najlepiej pokroić każdą kałamarnicę w kółka.
możesz włożyć dowolne warzywa do nadzienia. Marchewki z cebulą, należy je najpierw smażyć, aż będą ugotowane. Papryka - zarówno jako pojedynczy składnik, jak i oprócz innych.
kalmary nadziewane kapustą byłyby świetnym bezmięsnym daniem. Dodaj inne warzywa do kapusty-cebulę, marchewkę, paprykę.
zamiast jajek możesz umieścić grzyby. Są również wstępnie smażone z cebulą.
jako mięso mielone można użyć mielonej ryby, mieszając ją również z ryżem.
kalmary są pieczone, a pod majonezem można je posypać serem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g