kalmary nadziewane ryżem i jajkiem ze śmietaną w piekarniku

oryginalne danie, może być zarówno przekąską, jak i gorącą! Gotowanie faszerowanych kalmarów ryżem w piekarniku jest szybkie i łatwe. Danie jest lekkie i delikatne. Mogą urozmaicić zarówno codzienne menu, jak i świąteczny stół. Możesz spróbować nadziewać tusze kalmarów według własnego uznania i smaku.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 34 % 10 g
149 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec nadziewane kalmary ryżem w piekarniku? Przygotuj produkty. Lepiej jest wziąć ryż okrągły, nieparowany. Zobacz liczbę jaj i ryżu według wielkości kałamarnicy, złapałem małe, nadzienie pozostało. Kałamarnica jest wstępnie rozmrożona w warunkach naturalnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Górna folia musi zostać usunięta z kałamarnicy. Bardzo łatwym sposobem na to jest zanurzenie ich na minutę w stromej wrzącej wodzie. Skóra zwinie się z tego, pozostaje tylko spłukać je pod wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Konieczne jest również usunięcie płytek i wnętrzności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryż myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wrzuć go do durszlaka i spłucz zimną wodą. Ochładzać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa są dobrze umyte, wysuszone i posiekane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj trzy jajka, ostudź, obierz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia wymieszaj ryż, jajka na twardo, zioła, wbij Pozostałe surowe jajko, sól i dodaj przyprawy. Jeśli posoliłeś ryż, dodaj trochę soli. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadziewamy kalmary ryżem. należy to zrobić ostrożnie, aby rozerwać cienką skórę mięczaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż nadziewane kalmary do naczynia do pieczenia. Wlej trochę wody, aby na dnie znajdowała się cienka warstwa. Na wierzchu posmaruj kwaśną śmietaną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz kalmary w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 30 minut. Smacznego!

kalmary okazały się miękkie, wcale nie gumowe. Jedli je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszne w obu wariantach!
podając na zimno, najlepiej pokroić każdą kałamarnicę w kółka.
możesz włożyć dowolne warzywa do nadzienia. Marchewki z cebulą, należy je najpierw smażyć, aż będą ugotowane. Papryka - zarówno jako pojedynczy składnik, jak i oprócz innych.
kalmary nadziewane kapustą byłyby świetnym bezmięsnym daniem. Dodaj inne warzywa do kapusty-cebulę, marchewkę, paprykę.
zamiast jajek możesz umieścić grzyby. Są również wstępnie smażone z cebulą.
jako mięso mielone można użyć mielonej ryby, mieszając ją również z ryżem.
kalmary są pieczone, a pod majonezem można je posypać serem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy