kulki mięsne w sosie

Łatwe do przygotowania kulki mięsne (klopsiki). Przepis na bardzo delikatne i smaczne kulki mięsne w sosie. Ze względu na chleb i ryż w klopsikach są bardzo satysfakcjonujące, polecam podawać z warzywami..
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 54 % 22 g
węglowodany 27 % 11 g
276 kcal
IG: 18 / 82 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

opłucz ryż w zimnej wodzie.
włóż ryż do rondla, zalej wodą 1/1. Postaw na silny ogień. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj i gotuj do miękkości.
wymieszaj koncentrat pomidorowy, śmietanę i majonez.
namocz bułkę w mleku, wyciśnij trochę i dodaj do mięsa mielonego.
dodaj ryż, sól, pieprz. Wymieszać.
uformuj kulki.
polej kulki mięsne sosem. Piec 40-45 min W 180 C

klopsiki-dania z mielonego mięsa w postaci kulek, pod różnymi nazwami istnieją w kuchniach wielu narodów świata, na przykład uważane za jedną z głównych potraw narodowych Szwecji (szwedzkie klopsiki). Oprócz mięsa klopsiki mogą obejmować ryż, chleb, bułkę tartą, cebulę, różne przyprawy, a także jajka. Klopsiki są smażone, pieczone, gotowane na parze lub duszone w sosie.

historia pojawienia się klopsików dania z mięsa lub mielonej ryby z różnymi wypełniaczami, dodatkami i przyprawami można znaleźć w kuchni prawie każdego narodu zamieszkującego naszą planetę. A w niektórych krajach są tradycyjne, jak na przykład szwedzkie klopsiki. Jeśli chodzi o klopsiki, ich przodek jest uważany za Tureckie danie "kyufta", które jest suszonymi owocami umieszczonymi w kulce mielonego mięsa, gotowanymi w bulionie lub sosie. Historycy kulinarni uważają, że to z tureckiej kuchni narodowej przepis na klopsiki z ryżem przyszedł najpierw do kuchni bałkańskiej, a następnie do kuchni austriackiej, a następnie rozprzestrzenił się na cały świat, stopniowo modyfikując i dostosowując się do lokalnych wymagań. Główną różnicą między klopsikami a kotletami jest dodanie do nich różnych zbóż i warzyw. Oprócz tradycyjnego ryżu klopsiki mogą obejmować kaszę gryczaną, płatki owsiane, ziemniaki, suszone owoce. Do panierowania klopsików z ryżem nie stosuje się bułki tartej, skrobi ani okruchów sera, do tego używa się tylko mąki ryżowej lub pszennej. Ponadto klopsiki z ryżem najczęściej nie są smażone, ale duszone lub pieczone w gęstym i bogatym sosie, w którym są podawane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g

Podobne przepisy