skład / składniki
metoda gotowania
opłucz ryż w zimnej wodzie.
włóż ryż do rondla, zalej wodą 1/1. Postaw na silny ogień. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj i gotuj do miękkości.
wymieszaj koncentrat pomidorowy, śmietanę i majonez.
namocz bułkę w mleku, wyciśnij trochę i dodaj do mięsa mielonego.
dodaj ryż, sól, pieprz. Wymieszać.
uformuj kulki.
polej kulki mięsne sosem. Piec 40-45 min W 180 C
klopsiki-dania z mielonego mięsa w postaci kulek, pod różnymi nazwami istnieją w kuchniach wielu narodów świata, na przykład uważane za jedną z głównych potraw narodowych Szwecji (szwedzkie klopsiki). Oprócz mięsa klopsiki mogą obejmować ryż, chleb, bułkę tartą, cebulę, różne przyprawy, a także jajka. Klopsiki są smażone, pieczone, gotowane na parze lub duszone w sosie.
historia pojawienia się klopsików dania z mięsa lub mielonej ryby z różnymi wypełniaczami, dodatkami i przyprawami można znaleźć w kuchni prawie każdego narodu zamieszkującego naszą planetę. A w niektórych krajach są tradycyjne, jak na przykład szwedzkie klopsiki. Jeśli chodzi o klopsiki, ich przodek jest uważany za Tureckie danie "kyufta", które jest suszonymi owocami umieszczonymi w kulce mielonego mięsa, gotowanymi w bulionie lub sosie. Historycy kulinarni uważają, że to z tureckiej kuchni narodowej przepis na klopsiki z ryżem przyszedł najpierw do kuchni bałkańskiej, a następnie do kuchni austriackiej, a następnie rozprzestrzenił się na cały świat, stopniowo modyfikując i dostosowując się do lokalnych wymagań. Główną różnicą między klopsikami a kotletami jest dodanie do nich różnych zbóż i warzyw. Oprócz tradycyjnego ryżu klopsiki mogą obejmować kaszę gryczaną, płatki owsiane, ziemniaki, suszone owoce. Do panierowania klopsików z ryżem nie stosuje się bułki tartej, skrobi ani okruchów sera, do tego używa się tylko mąki ryżowej lub pszennej. Ponadto klopsiki z ryżem najczęściej nie są smażone, ale duszone lub pieczone w gęstym i bogatym sosie, w którym są podawane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g