klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym w piekarniku

pyszne danie mięsne dla dzieci i dorosłych! W naszej rodzinie klopsiki są bardzo popularne. Szczególnie lubią je dzieci. Jeśli dodasz do nich trochę więcej ryżu, możesz uzyskać danie mięsne wraz z przystawką. Ale to już wygląda według własnych upodobań.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 25 % 8 g
193 kcal
IG: 22 / 67 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym w piekarniku? Przede wszystkim ugotuj ryż. Zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wrzuć go do durszlaka i pozwól wodzie dobrze spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania ryżu przygotuj mięso mielone. Aby to zrobić, pokrój mięso na małe kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso mielone do przestronnej miski, w której je ugniatasz. Dodaj cebulę do mielonego mięsa, również przepuszczoną przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj ugotowany ryż, jajko, sól i przyprawy. Jako przyprawę używam suchego kopru włoskiego i mieszanki papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj rękami. Pokonaj mięso mielone na dnie miski, aby stało się gęstsze, a klopsiki nie rozpadły się podczas gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Uformuj klopsiki rękami i włóż do formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osobno połącz śmietanę z koncentratem pomidorowym. Dodaj trochę wody i przypraw. Dodaj mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej łyżkę stołową na każdy klopsik z powstałym sosem. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30-40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj takie klopsiki jako samodzielne danie lub uzupełnij dowolnym dodatkiem lub warzywami. Smacznego!

takie klopsiki można przygotować z marginesem. Upiecz wymaganą ilość w piekarniku i ułóż pozostałe klopsiki na desce i włóż do zamrażarki. Gdy zamarzną, włóż je do torby i zostaw w zamrażarce. W razie potrzeby wyjmij odpowiednią ilość i gotuj na średnim ogniu. Rozmrożą się i ugotują.

mięso do gotowania klopsików można wykorzystać absolutnie dowolne lub połączyć w kilka rodzajów-wieprzowinę, kurczaka, wołowinę. Najważniejsze jest, aby mięso było świeże.

takie klopsiki są jedną z najlepszych opcji przygotowania obfitego lunchu lub kolacji dla Twojej rodziny. Okazują się soczyste, delikatne, a co najważniejsze - bardzo smaczne. A sos, który powstaje podczas ich gotowania, można wlać do dekoracji.
bardzo smaczne!
gotuj dla zdrowia!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy