skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym w piekarniku? Przede wszystkim ugotuj ryż. Zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wrzuć go do durszlaka i pozwól wodzie dobrze spłynąć.
Krok 2:
Podczas gotowania ryżu przygotuj mięso mielone. Aby to zrobić, pokrój mięso na małe kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
Włóż mięso mielone do przestronnej miski, w której je ugniatasz. Dodaj cebulę do mielonego mięsa, również przepuszczoną przez maszynę do mięsa.
Krok 4:
Następnie dodaj ugotowany ryż, jajko, sól i przyprawy. Jako przyprawę używam suchego kopru włoskiego i mieszanki papryki.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj rękami. Pokonaj mięso mielone na dnie miski, aby stało się gęstsze, a klopsiki nie rozpadły się podczas gotowania.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Uformuj klopsiki rękami i włóż do formy.
Krok 7:
Osobno połącz śmietanę z koncentratem pomidorowym. Dodaj trochę wody i przypraw. Dodaj mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wlej łyżkę stołową na każdy klopsik z powstałym sosem. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30-40 minut.
Krok 9:
Podawaj takie klopsiki jako samodzielne danie lub uzupełnij dowolnym dodatkiem lub warzywami. Smacznego!
takie klopsiki można przygotować z marginesem. Upiecz wymaganą ilość w piekarniku i ułóż pozostałe klopsiki na desce i włóż do zamrażarki. Gdy zamarzną, włóż je do torby i zostaw w zamrażarce. W razie potrzeby wyjmij odpowiednią ilość i gotuj na średnim ogniu. Rozmrożą się i ugotują.
mięso do gotowania klopsików można wykorzystać absolutnie dowolne lub połączyć w kilka rodzajów-wieprzowinę, kurczaka, wołowinę. Najważniejsze jest, aby mięso było świeże.
takie klopsiki są jedną z najlepszych opcji przygotowania obfitego lunchu lub kolacji dla Twojej rodziny. Okazują się soczyste, delikatne, a co najważniejsze - bardzo smaczne. A sos, który powstaje podczas ich gotowania, można wlać do dekoracji.
bardzo smaczne!
gotuj dla zdrowia!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g