gromadnik w powolnej kuchence

ulubiony gromadnik w domu! Ten sam smak! Szproty można przygotować samodzielnie. Prosty przepis w powolnej kuchence gwarantuje naturalną kompozycję bez wzmacniaczy smaku i niepotrzebnych dodatków. Dzięki liści herbaty nabierają pięknego złotego odcienia-uzyskuje się je dokładnie jak szproty ze słoika.
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 14 % 3 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

jednym ze składników do robienia domowych szprot jest herbata. Często nie spotyka się go wśród zestawu produktów rybnych, ale odcień smaku i kolor, w którym barwi danie, potwierdza, że nie jest tutaj zbędny. Zagotuj wodę i zaparz mocną herbatę, oczywiście bez cukru. Pozwól mu całkowicie ostygnąć.

gromadnik wyjmujemy z zamrażarki z wyprzedzeniem. Lepiej rozmrażać go nie na stole, ale w lodówce, wtedy nie spłynie zbytnio, płynne rozmrażanie bez nagłych zmian temperatury jest preferowane dla wszystkich produktów.

z rozmrożonego gromadnika usuwamy głowę i jelita. Myjemy rybę pod bieżącą wodą i układamy do wyschnięcia.

podczas gdy gromadnik pozbywa się wilgoci, której nie potrzebuje, przygotujemy marynatę, w której będzie marnieć. Filtrujemy parzoną czarną herbatę przez sito, do dalszej pracy potrzebujemy liści herbaty. Wlej olej do głębokiej miski, dodaj do niego sos sojowy, odciągnięte liście herbaty, sól liść laurowy i czarny pieprz. Wszystko należy równomiernie wymieszać, aby składniki się połączyły.

szproty są gotowane przez duszenie na małym ogniu przez kilka godzin. Najłatwiej to zrobić w powolnej kuchence, możesz załadować zawartość do miski, włączyć i odpocząć przez cały proces.

włóż gromadnik do miski multicookera. Powinien leżeć równymi warstwami i jak najściślej do siebie, podczas procesu gotowania jego rozmiar zmniejszy się. Gdy cała ryba jest ułożona, napełnij ją marynatą, rozprowadzając ją na powierzchni, aby liście herbaty równomiernie ją pokryły.

zamknij pokrywę, ustaw tryb gaszenia na 2 godziny. Podczas gotowania Nie otwieramy pokrywy. Po sygnale domowym szproty są w pełni gotowe, ale jest za wcześnie, aby je podać. Ryba według tego przepisu jest spożywana na zimno, więc możesz zostawić ją w misce lub przenieść do innego pojemnika i poczekać, aż całkowicie ostygnie, a następnie pobrać próbkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy