makrela w powolnej kuchence z warzywami

delikatna, soczysta, pachnąca makrela na twoim stole! Ryba jest pyszna! Przepis jest bardzo prosty, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący! A ponieważ nie dodajemy kropli oleju, danie okazuje się bardzo dietetyczne! Gotuj dla zdrowia!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 24 % 4 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj proste produkty. Liczba pomidorów, cebuli i marchwi zależy od ciebie - ale uwierz mi, nie będą zbyteczne. Moja cebula jest mała, więc cały talerz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw oczyść i pokrój rybę. Jeśli masz świeżo mrożoną makrelę, pozwól jej rozmrozić przez noc w lodówce. Odetnij głowę i ogon, pokrój brzuch wzdłuż i wyjmij wszystkie wnętrzności. Dobrze spłucz wodą, aby nie pozostały czarne filmy. Osusz rybę ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokroić na porcje. Mam 4 kawałki z jednej ryby. Mam tylko 2 kawałki makreli, wyszło 8 porcji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zajmijmy się łukiem. Pokrój w cienkie półpierścienie. Ilość cebuli zależy od ciebie, ale nie będzie zbyteczna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Ilość jest również dla Twojego gustu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, Przytnij ogony i pokrój w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz składamy naczynie do gotowania. Połowę objętości cebuli i marchwi wkładamy do miski multicookera. Sól i pieprz do smaku i wymieszaj wszystko łyżką i rączką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj połowę objętości pokrojonych pomidorów do warzyw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie kładziemy kawałki makreli na naszej poduszce warzywnej. 2 pokrojone makrele dobrze mieszczą się w jednym rzędzie w powolnej kuchence. Sól i pieprz do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu ryby układamy również cebulę, marchewkę i pomidory. Nie zapomnij o przyprawach (soli i pieprzu). Kładziemy liść laurowy na wierzchu i to wszystko. Do tego dania nie dodajemy wody ani oleju - makrela jest gotowana we własnym i w soku warzywnym. Dlatego to danie można słusznie uznać za superdietyczne! Wkładamy miskę do multicookera, zamykamy pokrywką, ustawiamy program & quot; duszenie" na 1 godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kiedy Multicooker & quot;piszczy & quot; i informuje, że program się skończył, otwieramy pokrywkę, wyjmujemy liść laurowy, nie potrzebujemy go już, i delikatnie szpatułką, jakby "naciskamy & quot; rybę do warzyw, aby jeszcze lepiej tam utonęła, zamykamy pokrywkę i ustawiamy naczynie na 15 minut w trybie & quot; ogrzewanie & quot;

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Więc nasza pachnąca pyszna makrela jest gotowa! Podawaj na poduszce warzywnej. Warzywa będą miękkie i bardzo smaczne!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ryba jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podczas serwowania posyp świeżymi ziołami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj dla zdrowia i smacznego!

gotujemy ryby absolutnie bez oleju, a nawet bez wody! Dlatego to danie można bezpiecznie włączyć do diety osób na diecie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy