papryka z indyka

aromatyczny, pikantny paprykasz to klasyk kuchni węgierskiej. Ważnym składnikiem papryki, jak można się domyślić, jest papryka-słodka czerwona papryka, która nadaje potrawie czerwonawy kolor i przyjemny aromat. Papryka ma bardzo smaczny sos. Dzięki pomidorom i papryce ma słodko-kwaśny smak zmiękczony kwaśną śmietaną. Duszone w sosie białe mięso z indyka jest delikatne i aromatyczne. Tradycyjnie paprykę podaje się z kluskami lub makaronem. Ale to soczyste i satysfakcjonujące danie może uzupełnić każdą przystawkę.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 28 % 5 g
90 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania papryki z indyka potrzebne będą: filet z indyka z piersi, cebula, papryka, pomidor, pasta pomidorowa, woda lub bulion z kurczaka, papryka, sól, olej roślinny, śmietana, mąka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z indyka umyć, osuszyć. Jeśli to możliwe, wyczyść filmy, pokrój na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zmieloną paprykę do fileta, trochę soli, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Szybko smaż indyka na ponadprzeciętnym ogniu, aż utworzy się złoty kolor. Wewnątrz kawałki powinny pozostać wilgotne. Przenieś smażonego indyka na osobny talerz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na tej samej patelni smażyć posiekaną cebulę na złoty kolor przez 4-5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj paprykę, uwolnij ją z nasion, pokrój w średnią kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj paprykę do smażonej cebuli i odstaw na kolejne 3-4 minuty, mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zalej pomidora wrzącą wodą, usuń skórkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj pomidora.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj kleik pomidorowy i koncentrat pomidorowy na patelnię do warzyw, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dusić przez 1-2 minuty, ciągle mieszając.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż smażony filet, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij wszystko wodą lub bulionem, aby zawartość patelni była całkowicie pokryta płynem. Pozwól mu się zagotować. Dusić na małym ogniu pod pokrywką przez 15-20 minut. Sól, w razie potrzeby możesz dodać czerwoną ostrą paprykę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Osobno wymieszaj śmietanę z mąką, aż znikną grudki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj śmietanę na patelnię, wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dusić, aż sos zgęstnieje, 5 minut. Wyłącz ogień. Odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj paprykę z indyka na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

papryka jest powszechnie uważana za narodową węgierską przyprawę. Trudno wyobrazić sobie węgierską kuchnię bez aromatycznej papryki.
W rzeczywistości papryka nie jest nazwą konkretnego dania, ale sposobem przygotowania białego mięsa. Na Węgrzech papryką nazywa się wiele potraw, w których mięso jest krojone, przyprawiane papryką, a do sosu dodaje się śmietanę lub śmietanę.
papryka jest również rybna, drobiowa, cielęca lub jagnięca.
ważną cechą papryki jest używanie do gotowania tylko białego, chudego mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy