frytki z kurczaka w sosie śmietanowym

delikatny kurczak w kremowym sosie-dosłownie rozpływa się w ustach! Frytki z kurczaka w kremowym sosie to pyszne danie na rodzinny obiad lub uroczyste przyjęcie. Mięso z kurczaka duszone w śmietanie jest delikatne i miękkie. Przygotowanie zajmuje minimum czasu, wysiłku i składników. Uniwersalne gorące danie łączy się z każdym rodzajem przystawek czy to ziemniaki, warzywa, spaghetti czy płatki zbożowe.
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 23 % 6 g
146 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

głównym składnikiem do robienia frytek z kurczaka w kremowym sosie jest białe mięso z kurczaka. Filet jest tradycyjnie używany - z równymi kawałkami danie wygląda apetycznie i stylowo w restauracji. Ale jeśli dostępna jest inna część kurczaka i nie ma ochoty odwiedzać sklepu specjalnie w celu zakupu piersi, bierzemy dowolny kawałek. W takim przypadku usuwamy skórę, oddzielamy kości i używamy tylko miękkich kawałków.

wlej śmietanę, bulion z kurczaka na głęboką patelnię lub patelnię, dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę, olej roślinny i ocet. Wymieszaj składniki, aż wszystkie płynne produkty zostaną jednorodnie połączone, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 5 minut od momentu wrzenia. Masę okresowo mieszamy silikonową lub metalową szpatułką, aby uniknąć przyklejenia się do dna.

filet z kurczaka lub inną przygotowaną część kroimy w długie cienkie paski, ten kształt kawałków szybko się dusi i dobrze wygląda w gotowej wersji Dania. Posyp pokrojonego kurczaka mąką i dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty z każdej strony. Pozwoli to nieco zagęścić delikatny kremowy sos i nada mięsu wyjątkowy smak.

załaduj kurczaka do kremowej masy, dodaj zielony groszek, przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Latem możesz wziąć świeży groszek, zimą smak potrawy doskonale uzupełni mrożony.

mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i szybko się gotuje. Od momentu zanurzenia we wrzącym sosie śmietanowym do zakończenia procesu gotowania mija 5-7 minut. Rozłóż frytki z kurczaka na talerzu w kremowym sosie, uzupełnij dowolnym dodatkiem i posyp drobno posiekanym estragonem.

łatwy i pyszny obiad gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy