skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie opłucz piersi kurczaka pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Połóż kurczaka na desce do krojenia i wytnij pestki i oderwij skórkę, jeśli taka istnieje. Dla wygody pokrój piersi wzdłuż kręgosłupa na dwie równe połówki.
2. Wymieszaj sól, czarny pieprz i włoskie zioła w osobnym pojemniku. Dokładnie przetrzyj piersi kurczaka mieszanką przypraw ze wszystkich stron.
3. Umieść przyprawione piersi z kurczaka na dnie miski wolnowaru. Wlej bulion z kurczaka do miski. Obierz czosnek i posiekaj specjalną prasą, a następnie posyp nim piersi z kurczaka. Włącz powolną kuchenkę w tryb "pieczenia" i ustaw minutnik na 15-25 minut, w zależności od mocy urządzenia.
4. Po wyłączeniu timera wolnowaru wyjmij piersi z kurczaka z miski na talerz. Bulion, który pozostał w misce, przecedzić przez sito i ponownie wlać.
5. W osobnym pojemniku wymieszaj ciężką śmietanę (o zawartości tłuszczu 25-35 %) i skrobię kukurydzianą do uzyskania gładkiej konsystencji. Opłucz ostrą czerwoną paprykę i obierz łodygę i nasiona. Resztę miąższu pokrój na małe kawałki. Dodaj posiekaną ostrą paprykę do pojemnika ze śmietaną. I wrzuć trochę sosu pesto. Wymieszaj wszystko i wlej do miski, w której znajduje się już odcedzony bulion z kurczaka. Ustaw powolną kuchenkę w trybie "Pieczenie " lub" duszenie " na około 7 do 10 minut lub do momentu, aż kremowy sos uzyska odpowiednią gęstą konsystencję. Następnie przenieś smażone piersi z kurczaka z powrotem do miski wolnowaru i gotuj wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.
Wyłącz powolną kuchenkę i pozwól mięsu trochę zaparzyć z sosem. Następnie podawaj piersi z kurczaka, obficie polewając je powstałym kremowym sosem. To danie najlepiej łączy się ze spaghetti.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Sos Pesto - 565 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g