piersi z kurczaka w sosie śmietanowym w powolnej kuchence

bardzo delikatny kurczak! Szybko i bez kłopotów! Kurczak w kremowym sosie w powolnej kuchence to wspaniały przepis dla zapracowanych gospodyń domowych. W dość krótkim czasie okazuje się gotować niezwykle smaczne i aromatyczne mięso z najdelikatniejszym kremowym sosem z pikantnymi pikantnymi nutami czerwonej papryki. Makaron lub włoski makaron są idealne jako dodatek.
DarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 17 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 15 % 4 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Dokładnie opłucz piersi kurczaka pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Połóż kurczaka na desce do krojenia i wytnij pestki i oderwij skórkę, jeśli taka istnieje. Dla wygody pokrój piersi wzdłuż kręgosłupa na dwie równe połówki.

2. Wymieszaj sól, czarny pieprz i włoskie zioła w osobnym pojemniku. Dokładnie przetrzyj piersi kurczaka mieszanką przypraw ze wszystkich stron.

3. Umieść przyprawione piersi z kurczaka na dnie miski wolnowaru. Wlej bulion z kurczaka do miski. Obierz czosnek i posiekaj specjalną prasą, a następnie posyp nim piersi z kurczaka. Włącz powolną kuchenkę w tryb "pieczenia" i ustaw minutnik na 15-25 minut, w zależności od mocy urządzenia.

4. Po wyłączeniu timera wolnowaru wyjmij piersi z kurczaka z miski na talerz. Bulion, który pozostał w misce, przecedzić przez sito i ponownie wlać.

5. W osobnym pojemniku wymieszaj ciężką śmietanę (o zawartości tłuszczu 25-35 %) i skrobię kukurydzianą do uzyskania gładkiej konsystencji. Opłucz ostrą czerwoną paprykę i obierz łodygę i nasiona. Resztę miąższu pokrój na małe kawałki. Dodaj posiekaną ostrą paprykę do pojemnika ze śmietaną. I wrzuć trochę sosu pesto. Wymieszaj wszystko i wlej do miski, w której znajduje się już odcedzony bulion z kurczaka. Ustaw powolną kuchenkę w trybie "Pieczenie " lub" duszenie " na około 7 do 10 minut lub do momentu, aż kremowy sos uzyska odpowiednią gęstą konsystencję. Następnie przenieś smażone piersi z kurczaka z powrotem do miski wolnowaru i gotuj wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.

Wyłącz powolną kuchenkę i pozwól mięsu trochę zaparzyć z sosem. Następnie podawaj piersi z kurczaka, obficie polewając je powstałym kremowym sosem. To danie najlepiej łączy się ze spaghetti.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Sos Pesto - 565   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy