skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. zestaw warzyw do woli i dostępności można zmienić, zmniejszyć lub zwiększyć. Standardowy zestaw zawiera cebulę i marchewkę, warzywa te doskonale komponują się z mięsem mielonym, maskują jego specyficzny smak mięsa. Możesz uzupełnić tę kompozycję składników cukinią lub młodą cukinią, pomidorami i papryką, dzięki czemu danie będzie bardziej delikatne, pachnące i smaczne.
mięso mielone można wykorzystać gotowe, zakupione w sklepie lub zrobić je samodzielnie z mięsa w maszynce do mięsa. Druga opcja jest oczywiście lepsza, produkt będzie naturalny bez różnego rodzaju zanieczyszczeń. Mięso mielone lepiej stosować z mieszanki wieprzowiny i wołowiny, okaże się bardziej soczyste, delikatne i smaczne.
sortujemy kaszę gryczaną, usuwamy śmieci i dobrze spłukujemy, myjemy, aż woda stanie się czysta.
ugotuj warzywa. Marchew, cukinia, pomidory i papryka. Obierz marchewki i pokrój w paski lub kostki. Jeśli cukinia jest młoda, nie można usunąć skóry, a rdzenia nie wyciąć, jeśli cukinia jest dość Dojrzała, oczyść ją i usuń miąższ z nasionami. Cukinię kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy również w kostkę. Z papryki usuwamy łodygę z nasionami, kroimy ją w paski.
obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.
wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Umieść cebulę i marchewkę na patelni, smaż je do miękkości. Do smażenia warzyw wysyłamy ugotowane mięso mielone. Natychmiast wymieszaj go z warzywami, aby nie smażył się w jednej bryle, rozproszył się w małych cząstkach. Smażyć mięso mielone na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie włóż cukinię, paprykę, pomidory na patelnię. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut, aby warzywa zmiękły i wypuściły sok. Kładziemy kaszę gryczaną na patelni z warzywami i mięsem mielonym, równomiernie rozprowadzając ją na powierzchni. Napełnij zawartość patelni wodą, aby była wyższa o dwa palce. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż gryka będzie gotowa. Zdejmij pokrywkę, wymieszaj, wyłącz ogień, ponownie przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na kuchence na 20-30 minut. Podawaj danie do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g