kasza gryczana z mięsem mielonym i warzywami

proste, smaczne, sycące i pożywne danie. Kasza gryczana z mięsem mielonym i warzywami to jedno z najpopularniejszych dań na lunch lub kolację dla dużej rodziny. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, składniki są niedrogie i dość niedrogie. Okazuje się smaczny, satysfakcjonujący i zdrowy, a to jest najważniejsze dla dużej rodziny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 52 % 16 g
166 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

Przygotuj składniki. zestaw warzyw do woli i dostępności można zmienić, zmniejszyć lub zwiększyć. Standardowy zestaw zawiera cebulę i marchewkę, warzywa te doskonale komponują się z mięsem mielonym, maskują jego specyficzny smak mięsa. Możesz uzupełnić tę kompozycję składników cukinią lub młodą cukinią, pomidorami i papryką, dzięki czemu danie będzie bardziej delikatne, pachnące i smaczne.
mięso mielone można wykorzystać gotowe, zakupione w sklepie lub zrobić je samodzielnie z mięsa w maszynce do mięsa. Druga opcja jest oczywiście lepsza, produkt będzie naturalny bez różnego rodzaju zanieczyszczeń. Mięso mielone lepiej stosować z mieszanki wieprzowiny i wołowiny, okaże się bardziej soczyste, delikatne i smaczne.
sortujemy kaszę gryczaną, usuwamy śmieci i dobrze spłukujemy, myjemy, aż woda stanie się czysta.
ugotuj warzywa. Marchew, cukinia, pomidory i papryka. Obierz marchewki i pokrój w paski lub kostki. Jeśli cukinia jest młoda, nie można usunąć skóry, a rdzenia nie wyciąć, jeśli cukinia jest dość Dojrzała, oczyść ją i usuń miąższ z nasionami. Cukinię kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy również w kostkę. Z papryki usuwamy łodygę z nasionami, kroimy ją w paski.
obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.
wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Umieść cebulę i marchewkę na patelni, smaż je do miękkości. Do smażenia warzyw wysyłamy ugotowane mięso mielone. Natychmiast wymieszaj go z warzywami, aby nie smażył się w jednej bryle, rozproszył się w małych cząstkach. Smażyć mięso mielone na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie włóż cukinię, paprykę, pomidory na patelnię. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut, aby warzywa zmiękły i wypuściły sok. Kładziemy kaszę gryczaną na patelni z warzywami i mięsem mielonym, równomiernie rozprowadzając ją na powierzchni. Napełnij zawartość patelni wodą, aby była wyższa o dwa palce. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż gryka będzie gotowa. Zdejmij pokrywkę, wymieszaj, wyłącz ogień, ponownie przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na kuchence na 20-30 minut. Podawaj danie do stołu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy