Wołowina z suszonymi śliwkami i orzechami

delikatne mięso o przyjemnym orzechowym smaku i lekkiej kwaskowatości! Wołowina duszona ze śliwkami i orzechami włoskimi jest dość prostym daniem w sposobie przygotowania, ale okazuje się bardzo smaczna i świąteczna. Można go przygotować nie tylko na rodzinny obiad lub kolację, ale także na świąteczny stół lub romantyczny wieczór.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 24 % 8 g
198 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

Przygotuj składniki. Mięso wołowe jest twarde i suche, dlatego wymaga długiego czasu gotowania. Ale dania z niego są bardzo smaczne. Lepiej jest wziąć młodą wołowinę, wtedy mięso po ugotowaniu stanie się delikatne i soczyste. Kawałek mięsa jest dobrze umyty, można go nawet namoczyć, pozostawić na kilka godzin w zimnej wodzie. Pokrój mięso na małe kostki, umyj je ponownie. Połóż kawałki mięsa na ręczniku papierowym, pozwól im wyschnąć.
umyj orzechy włoskie, osusz je w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni. Drobno posiekaj orzechy nożem lub posiekaj blenderem.
moje suszone śliwki, zalej gorącą wodą, pozostaw na 15 minut, aby lekko się spuchły. Suszone śliwki suszymy na ręczniku papierowym. Pokrój suszone śliwki na dwie lub cztery części, w zależności od wielkości suszonych owoców.
połóż kawałki mięsa na suchej patelni z grubym dnem, przykryj pokrywką, pozwól mięsu ugasić się we własnym soku. Następnie zdejmij pokrywkę, odparuj płyn z mięsa na średnim ogniu. Gdy płyn wyparuje, wlej olej roślinny, smaż mięso na złoty kolor, obracając je. Dodaj suszone śliwki, sól do mięsa, zalej wodą, aby zakryła zawartość patelni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso z suszonymi śliwkami na małym ogniu przez około 1 godzinę. Następnie dodaj orzechy włoskie, pozostaw łyżeczkę posiekanych orzechów do podania dania. Do smaku dodajemy czarny mielony pieprz, można również wzbogacić smak ulubionymi przyprawami lub ziołami. Jeśli ciecz wyparuje, wlej trochę wody, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Rozłóż mięso na talerzu, posyp pozostałymi posiekanymi orzechami.
podawaj wołowinę ze śliwkami i orzechami włoskimi do stołu. W razie potrzeby możesz przygotować przystawkę do mięsa, ziemniaki, zboża lub duszone warzywa będą z nim dobrze połączone.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy