wątróbka wołowa w śmietanie z cebulą

pyszne, zdrowe i proste danie z wątróbki wołowej! Wątroba wołowa jest bardzo przydatnym produktem bogatym w witaminy A i B, które należy uwzględnić w menu, aby podnieść poziom hemoglobiny we krwi. Istnieje wiele przepisów na dania z wątróbką wołową, jednym z prostych jest duszona wątroba w sosie śmietanowym. Dzięki tej metodzie przetwarzania wątroba jest bardzo smaczna, delikatna i soczysta, a danie jest zdrowe. Możesz podać wątrobę z dowolnym dodatkiem do smaku: makaronem, zbożami lub warzywami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 27 % 7 g
156 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Myjemy wątrobę wołową pod bieżącą wodą, usuwamy folię, wykonując małe nacięcie wzdłuż i ciągnąc ją palcem. Kroimy wątrobę na małe kawałki, kroimy ją na kilka warstw, układamy w stos i kroimy na środku wzdłuż, a następnie w poprzek na kawałki. Jeśli wątroba jest ciemnoczerwona, można ją moczyć w mleku przez około godzinę. Dobry produkt może mieć kolor od ciemnoczerwonego do brązowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój na połówki pierścieni lub kostki. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Rozgrzewamy go. Połóż przygotowaną cebulę na oleju. Smażyć, aż będzie przezroczysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wątroba wołowa jest zwijana w mące, rozprowadzana na cebuli na patelni, smażona, aż stanie się lekko rumiana, od czasu do czasu mieszając łopatką, aby wątroba była smażona ze wszystkich stron na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż śmietanę do miski, dodaj sól, czarny pieprz. Lepiej jest przyjmować śmietanę z wysokim procentem tłuszczu, gęstą. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Wlej wodę do miski ze śmietaną, mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sos śmietanowy na patelnię z wątrobą, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj i gotuj bez pokrywki przez około 7 minut, aby sos nieco zgęstniał. Wyłącz ogień, posyp posiekanymi świeżymi ziołami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj wątrobę bezpośrednio do stołu, gdy danie jest gorące, zgodnie z życzeniem i smakiem z dodatkiem, na przykład z duszonymi warzywami. Okazuje się podwójnie przydatny, ale niezbyt kaloryczny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy