skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Myjemy wątrobę wołową pod bieżącą wodą, usuwamy folię, wykonując małe nacięcie wzdłuż i ciągnąc ją palcem. Kroimy wątrobę na małe kawałki, kroimy ją na kilka warstw, układamy w stos i kroimy na środku wzdłuż, a następnie w poprzek na kawałki. Jeśli wątroba jest ciemnoczerwona, można ją moczyć w mleku przez około godzinę. Dobry produkt może mieć kolor od ciemnoczerwonego do brązowego.
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój na połówki pierścieni lub kostki. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Rozgrzewamy go. Połóż przygotowaną cebulę na oleju. Smażyć, aż będzie przezroczysty.
Krok 3:
Wątroba wołowa jest zwijana w mące, rozprowadzana na cebuli na patelni, smażona, aż stanie się lekko rumiana, od czasu do czasu mieszając łopatką, aby wątroba była smażona ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 4:
Włóż śmietanę do miski, dodaj sól, czarny pieprz. Lepiej jest przyjmować śmietanę z wysokim procentem tłuszczu, gęstą. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Wlej wodę do miski ze śmietaną, mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 5:
Wlej sos śmietanowy na patelnię z wątrobą, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj i gotuj bez pokrywki przez około 7 minut, aby sos nieco zgęstniał. Wyłącz ogień, posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
Krok 6:
Podawaj wątrobę bezpośrednio do stołu, gdy danie jest gorące, zgodnie z życzeniem i smakiem z dodatkiem, na przykład z duszonymi warzywami. Okazuje się podwójnie przydatny, ale niezbyt kaloryczny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g