jęczmień z grzybami w powolnej kuchence

niedrogi jęczmień daje obfity obiad z całym kompleksem witamin. Aby uzyskać smaczne i szybkie, lepiej gotować jęczmień w powolnej kuchence.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 65 % 11 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowałem niezbędne produkty.Dobrze spłucz jęczmień perłowy, zalej zimną wodą i pozostaw na kilka godzin lub na noc w wodzie, aby puchła. Ponownie dobrze spłucz wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój marchewki w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj korzeń selera na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść grzyby z górnej folii i pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w średnią kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny do miski multicookera, włóż marchewkę, cebulę i jęczmień perłowy, dopraw solą i pieprzem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie kładę korzeń selera, grzyby i paprykę, doprawiam przyprawami, dodaję liść laurowy i suszone zioła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko wlewam bulionem z kurczaka.Płyn powinien pokrywać warzywa i zboża o 1,5-2 centymetry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładam miskę do multicookera, wybieram program "kasza gryczana" i włączam do gotowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Doprawiam gotową owsiankę świeżymi ziołami, wkładam do talerzy i podaję do stołu.

taki dodatek nadaje się zarówno do ryb, jak i mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy