ryba z sosem na patelni

nawet ci, którzy nie lubią ryb, docenią taką rybę! Cały sekret Dania tkwi w aromatycznym sosie. Okazuje się bardzo smaczny i ma przyjemny słodko-kwaśny smak, dzięki cukrowi i winu w swoim składzie. Składnik alkoholowy z wina odparowuje i pozostaje tylko oszałamiający aromat, więc to danie może być nawet dla dzieci.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 57 % 12 g
109 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

każda ryba nadaje się do tego dania, ale wskazane jest, aby wziąć ryby, które mają mniej kości. Na przykład różowy łosoś, makrela, dorsz, mintaj, morszczuk lub putasu są dobre. Tym razem ugotuję morszczuka. Morszczuk jest rybą morską i należy do rodziny dorsza, więc nie ma wielu kości.

i tak zacznijmy gotować:

1. Morszczuk jest wypatroszony, odcinamy płetwy i dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie pokrój rybę na porcje. Trochę solimy i odstawiamy na chwilę sól.

2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa do sosu. Obierz marchewki, dobrze umyj i zetrzyj na grubej tarce. Obierz również cebulę, umyj i pokrój w kostkę.

3. Lekko zwiń rybę w mące (Zajęło mi to około trzech łyżek mąki) i smaż na oleju roślinnym z obu stron. Wyjmujemy rybę na talerz (możesz wcześniej przykryć talerz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju z ryby).

4. Na tym samym oleju, w którym smażono rybę, zaczynamy smażyć cebulę.

5. Dodaj startą marchewkę do cebuli i kontynuuj smażenie warzyw.

6. Dodaj jedną łyżkę mąki do warzyw i kontynuuj smażenie. Mąka sprawi, że sos będzie nieco grubszy. Jeśli chcesz płynnego sosu, możesz obejść się bez mąki.

7. Następnie dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego i wlej wodę, ciągle mieszając sos. Woda około jednej szklanki, możesz trochę więcej.

8. Do sosu dodajemy sól, cukier, czarny pieprz i dwie łyżki białego wina (mam białe półsłodkie z wakacji). Nie trzeba dodawać wina, ale dzięki niemu SOS okazuje się bardzo aromatyczny o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku.

9. Wróć smażoną rybę na patelnię z sosem i delikatnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia.

przed podaniem posyp rybę sosem ze świeżych ziół.

smacznego i kulinarnego sukcesu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy