cukinia z zielonym groszkiem na patelni

najprostsze, łatwe danie z letnich warzyw. To danie nadaje się do letniego menu, gdy chcesz czegoś lekkiego i prostego. Jest przygotowywany szybko, bez specjalnego poświęcenia czasu. Duszone warzywa można podawać jako chude danie lub jako lekki dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 38 % 5 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować cukinię z zielonym groszkiem na patelni, potrzebujesz: młodej cukinii, zielonego groszku, oleju roślinnego, soli, bazylii, rozmarynu, pietruszki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, osusz. Ponieważ warzywo jest Młode, z delikatną cienką skórką, nie można go ciąć. Więc cukinia jeszcze lepiej zachowuje swój kształt podczas duszenia. Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postaw patelnię z olejem roślinnym na ogniu. Rozłóż cukinię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zielony groszek wstępnie umyć, oczyścić z przegród. Dodaj groszek do cukinii. Warzywa są młode, więc jednocześnie osiągną gotowość. Wszystko wymieszać. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą w połowie ugotowane, około 20 minut. Cukinia daje sok podczas duszenia, więc na tym etapie nie przykryłem patelni pokrywką, aby nadmiar wilgoci odparował.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól, bazylię, rozmaryn, wszystko wymieszaj. Dusić pod przykryciem do miękkości przez kolejne 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed podaniem posyp gotowe danie aromatycznymi ziołami. Smacznego!

danie okazuje się szczególnie udane z młodymi, niedojrzałymi warzywami.
zielony groszek mlecznej dojrzałości ma delikatny, lekko słodki smak i dobrze komponuje się z cukinią.
dodanie aromatycznych ziół nadaje warzywom wyjątkowy smak. Przyprawy i przyprawy można dodawać zgodnie z własnymi preferencjami.
koperek, szczypiorek są również odpowiednie jako warzywa.
aby dodać pikanterii warzywom, możesz dodać czosnek. Najpierw należy go wyczyścić, umyć i posiekać w wygodny sposób: przejść przez prasę lub drobno posiekać. Wystarczy 1-2 ząbki. Dodaj go w kroku 5.
cukinia to wyjątkowe warzywo i ma szeroki zakres korzystnych właściwości. Ze względu na łatwe wchłanianie i niską kaloryczność dania z cukinii są zalecane do diet terapeutycznych, regeneracyjnych. A także do diet normalizujących wagę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy