skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować cukinię z zielonym groszkiem na patelni, potrzebujesz: młodej cukinii, zielonego groszku, oleju roślinnego, soli, bazylii, rozmarynu, pietruszki.
Krok 2:
Umyj cukinię, osusz. Ponieważ warzywo jest Młode, z delikatną cienką skórką, nie można go ciąć. Więc cukinia jeszcze lepiej zachowuje swój kształt podczas duszenia. Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę.
Krok 3:
Postaw patelnię z olejem roślinnym na ogniu. Rozłóż cukinię.
Krok 4:
Zielony groszek wstępnie umyć, oczyścić z przegród. Dodaj groszek do cukinii. Warzywa są młode, więc jednocześnie osiągną gotowość. Wszystko wymieszać. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą w połowie ugotowane, około 20 minut. Cukinia daje sok podczas duszenia, więc na tym etapie nie przykryłem patelni pokrywką, aby nadmiar wilgoci odparował.
Krok 5:
Dodaj sól, bazylię, rozmaryn, wszystko wymieszaj. Dusić pod przykryciem do miękkości przez kolejne 15 minut.
Krok 6:
Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj.
Krok 7:
Przed podaniem posyp gotowe danie aromatycznymi ziołami. Smacznego!
danie okazuje się szczególnie udane z młodymi, niedojrzałymi warzywami.
zielony groszek mlecznej dojrzałości ma delikatny, lekko słodki smak i dobrze komponuje się z cukinią.
dodanie aromatycznych ziół nadaje warzywom wyjątkowy smak. Przyprawy i przyprawy można dodawać zgodnie z własnymi preferencjami.
koperek, szczypiorek są również odpowiednie jako warzywa.
aby dodać pikanterii warzywom, możesz dodać czosnek. Najpierw należy go wyczyścić, umyć i posiekać w wygodny sposób: przejść przez prasę lub drobno posiekać. Wystarczy 1-2 ząbki. Dodaj go w kroku 5.
cukinia to wyjątkowe warzywo i ma szeroki zakres korzystnych właściwości. Ze względu na łatwe wchłanianie i niską kaloryczność dania z cukinii są zalecane do diet terapeutycznych, regeneracyjnych. A także do diet normalizujących wagę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g