skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania gulaszu z kurczaka z pieczarkami.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Weź głęboką patelnię wlać trochę oleju roślinnego, ułożyć cebulę i marchewkę i smażyć warzywa na średnim ogniu do miękkości.
Krok 5:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w dużą kostkę.
Krok 6:
Smażone warzywa przełożyć do czystej miski. Na tej samej patelni, na której smażono warzywa, połóż kawałki fileta z kurczaka i smaż je na dużym ogniu na złoty kolor. Pod koniec smażenia kawałki fileta lekko posolić.
Krok 7:
Umyj pieczarki, usuń folię w pobliżu nóg i pokrój grzyby w średniej wielkości dowolne kształty.
Krok 8:
Przenieś pokrojone grzyby na patelnię do smażonych kawałków fileta z kurczaka i kontynuuj smażenie zawartości patelni do momentu odparowania płynu powstałego z grzybów.
Krok 9:
Gdy nadmiar wilgoci wyparuje, dodaj mąkę i szybkimi ruchami wymieszaj, aby mąka lekko usmażyła się na patelni.
Krok 10:
Następnie przenieś smażoną cebulę i marchewkę na patelnię, dopraw warzywa z kurczakiem kwaśną śmietaną i koncentratem pomidorowym, wlej wrzącą wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Najpierw zagotuj gulasz, a następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu otwierając pokrywkę i mieszając.
Krok 11:
15 minut po rozpoczęciu duszenia otwórz pokrywkę patelni, dodaj ząbki czosnku przepuszczone przez prasę, ponownie zamknij pokrywkę i gotuj gulasz, aż zgęstnieje.
Krok 12:
Gdy gulasz osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na kolejne 10 minut. Następnie ułóż gulasz na talerzach, posyp drobno posiekanymi ziołami i podawaj.
aby gulasz stał się bardziej dietetyczny, filet z kurczaka można zastąpić mięsem z indyka, a aby cebula i marchewka wchłonęły mniej oleju podczas smażenia, należy je smażyć na małym ogniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g