gulasz z kurczaka z pieczarkami

to aromatyczne danie pasuje do każdego przystawki! Kurczak przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo miękki, delikatny i soczysty. Gulasz z kurczaka z pieczarkami będzie dobrze komponował się z ziemniakami, kaszą gryczaną i makaronem.
NikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 15-21 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 7 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 27 % 3 g
48 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania gulaszu z kurczaka z pieczarkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź głęboką patelnię wlać trochę oleju roślinnego, ułożyć cebulę i marchewkę i smażyć warzywa na średnim ogniu do miękkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w dużą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażone warzywa przełożyć do czystej miski. Na tej samej patelni, na której smażono warzywa, połóż kawałki fileta z kurczaka i smaż je na dużym ogniu na złoty kolor. Pod koniec smażenia kawałki fileta lekko posolić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pieczarki, usuń folię w pobliżu nóg i pokrój grzyby w średniej wielkości dowolne kształty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś pokrojone grzyby na patelnię do smażonych kawałków fileta z kurczaka i kontynuuj smażenie zawartości patelni do momentu odparowania płynu powstałego z grzybów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy nadmiar wilgoci wyparuje, dodaj mąkę i szybkimi ruchami wymieszaj, aby mąka lekko usmażyła się na patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie przenieś smażoną cebulę i marchewkę na patelnię, dopraw warzywa z kurczakiem kwaśną śmietaną i koncentratem pomidorowym, wlej wrzącą wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Najpierw zagotuj gulasz, a następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu otwierając pokrywkę i mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    15 minut po rozpoczęciu duszenia otwórz pokrywkę patelni, dodaj ząbki czosnku przepuszczone przez prasę, ponownie zamknij pokrywkę i gotuj gulasz, aż zgęstnieje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy gulasz osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na kolejne 10 minut. Następnie ułóż gulasz na talerzach, posyp drobno posiekanymi ziołami i podawaj.

aby gulasz stał się bardziej dietetyczny, filet z kurczaka można zastąpić mięsem z indyka, a aby cebula i marchewka wchłonęły mniej oleju podczas smażenia, należy je smażyć na małym ogniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy