kawior z cukinii przez maszynę do mięsa z koncentratem pomidorowym

z dostępnych produktów, pyszna, delikatna, jasna przekąska! Kawior z cukinii przez maszynę do mięsa z koncentratem pomidorowym to prosty preparat, który z pewnością przyda się zimą. Możesz go ugotować nawet późną jesienią, kiedy nadal jest dużo cukinii,a pomidorów już nie ma.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z cukinii przez maszynę do mięsa z koncentratem pomidorowym? Przygotowanie produktów. Cukinia jest odpowiednia zarówno dla młodych, jak i dojrzałych, ta ostatnia jest najbardziej preferowana dla kawioru, ponieważ gotuje się szybciej, a płyny zawierają znacznie mniej niż młode owoce, więc nie trzeba jej odparowywać tak długo. Nadal będziesz potrzebować dobrej pasty pomidorowej, cebuli, marchwi, czosnku, przypraw, jeśli chcesz, Zwykle wrzucam mieszankę pieprzu z groszkiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystkie warzywa należy umyć, usunąć łuskę z cebuli i czosnku, obrać skórkę z cukinii (jeśli cukinia jest bardzo młoda z delikatną skórą i bez nasion, nie jest konieczne ich obieranie), usunąć grube nasiona i umyć i obrać marchewki. Pokrój wszystkie warzywa na kawałki odpowiednie do siekania w maszynce do mięsa lub rozdrabniaczu kombajnu. Posiekaj wszystko, potrzebujesz tylko cebuli osobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warzywa mielone w maszynce do mięsa są świetne, ponieważ mają kawałki prawie tej samej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na rozgrzanym oleju słonecznikowym lekko usmaż cebulę, jej aromat przejdzie do oleju i ostatecznie stworzy kompletną kompozycję smakową dla całego dania. Dlatego w każdym kęsie tego typu zawsze najpierw podsmażam cebulę, aż będzie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ubij marchewki, lekko ugaś, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekaną cukinię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić wszystkie warzywa razem na małym ogniu przez około 40-50 minut, przykrywając nie szczelnie pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj masę, aby przypadkowo się nie przypaliła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i cukier. Ponownie gotuj wszystko razem przez około pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do długiego przechowywania możesz upuścić ocet, nie używam go częściej. Możesz przebić masę za pomocą blendera zanurzeniowego - dzięki temu stanie się jeszcze bardziej jednorodna i delikatna w konsystencji. Następnie ponownie zagotuj i we wrzącej postaci zapakuj w sterylne słoiki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zamknij słoiki przegotowanymi pokrywkami i wyślij pod futro, aby całkowicie ostygły i dodatkowo pasteryzowały. Możesz przechowywać w warunkach pokojowych.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy