skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z cukinii przez maszynę do mięsa z koncentratem pomidorowym? Przygotowanie produktów. Cukinia jest odpowiednia zarówno dla młodych, jak i dojrzałych, ta ostatnia jest najbardziej preferowana dla kawioru, ponieważ gotuje się szybciej, a płyny zawierają znacznie mniej niż młode owoce, więc nie trzeba jej odparowywać tak długo. Nadal będziesz potrzebować dobrej pasty pomidorowej, cebuli, marchwi, czosnku, przypraw, jeśli chcesz, Zwykle wrzucam mieszankę pieprzu z groszkiem.
Krok 2:
Wszystkie warzywa należy umyć, usunąć łuskę z cebuli i czosnku, obrać skórkę z cukinii (jeśli cukinia jest bardzo młoda z delikatną skórą i bez nasion, nie jest konieczne ich obieranie), usunąć grube nasiona i umyć i obrać marchewki. Pokrój wszystkie warzywa na kawałki odpowiednie do siekania w maszynce do mięsa lub rozdrabniaczu kombajnu. Posiekaj wszystko, potrzebujesz tylko cebuli osobno.
Krok 3:
Warzywa mielone w maszynce do mięsa są świetne, ponieważ mają kawałki prawie tej samej wielkości.
Krok 4:
Na rozgrzanym oleju słonecznikowym lekko usmaż cebulę, jej aromat przejdzie do oleju i ostatecznie stworzy kompletną kompozycję smakową dla całego dania. Dlatego w każdym kęsie tego typu zawsze najpierw podsmażam cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 5:
Następnie ubij marchewki, lekko ugaś, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj posiekaną cukinię.
Krok 7:
Dusić wszystkie warzywa razem na małym ogniu przez około 40-50 minut, przykrywając nie szczelnie pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj masę, aby przypadkowo się nie przypaliła.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i cukier. Ponownie gotuj wszystko razem przez około pół godziny.
Krok 9:
Do długiego przechowywania możesz upuścić ocet, nie używam go częściej. Możesz przebić masę za pomocą blendera zanurzeniowego - dzięki temu stanie się jeszcze bardziej jednorodna i delikatna w konsystencji. Następnie ponownie zagotuj i we wrzącej postaci zapakuj w sterylne słoiki.
Krok 10:
Zamknij słoiki przegotowanymi pokrywkami i wyślij pod futro, aby całkowicie ostygły i dodatkowo pasteryzowały. Możesz przechowywać w warunkach pokojowych.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g