Zimowa przekąska z bakłażana z fasolą i papryką

świetna przekąska warzywna na każdą uroczystość! Najbardziej udany przepis na przygotowanie pachnącej i satysfakcjonującej przekąski ze świeżymi warzywami, która z pewnością ci się spodoba i zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 52 % 13 g
137 kcal
IG: 85 / 0 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną satysfakcjonującą przekąskę z niebieskiej fasoli na zimę, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój półtora kilograma pomidorów w dużą kostkę, po usunięciu łodyg i przekręć w maszynce do mięsa wraz z dwustu gramami czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż skręcone pomidory na dużej patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pięćset mililitrów oleju roślinnego na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sto pięćdziesiąt gramów cukru, siedemdziesiąt gramów soli do garnka z pomidorami i do smaku ziele angielskie i czarny pieprz dla smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż osiemset gramów marchewki startej na grubej tarce do rondla i bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię na kuchence i zagotuj na średnim ogniu, zamykając pokrywkę, nie zapominając o mieszaniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pół kilograma papryki w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przecinamy dwa kilogramy niebieskiego na pół pierścienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj i posiekaj dość drobno jedną ostrą papryczkę chili.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ostrą papryczkę chili do garnka gotowanego z pomidorami i dodaj posiekany bakłażan.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż paprykę do rondla, dokładnie wymieszaj, zamknij pokrywkę i zagotuj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż gotowaną fasolę do gotowanej patelni z warzywami i dokładnie mieszając, gotuj przez dwadzieścia minut, zamykając patelnię pokrywką, nie zapominając o mieszaniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po dwudziestu minutach wlej sto mililitrów 9% octu na patelnię z warzywami i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne siedem minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotowaną przekąskę układamy na gorąco w wysterylizowanych słoikach, natychmiast zamykamy sterylnymi pokrywkami i odwracamy, a następnie przykrywamy ciepłym kocem lub kocem i pozostawiamy do ostygnięcia na kilka godzin.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Wszystkie udane puste miejsca i smacznego!

świąteczna zimowa przekąska z bakłażana z fasolą. Jak często jesz rośliny strączkowe, a mianowicie fasolę? Ktoś go kocha, a ktoś w ogóle go nie używa, powołując się na słabą strawność lub po prostu nie zaszczepił chęci gotowania od dzieciństwa.
chcę cię zapewnić, że po zrobieniu takiego przygotowania na zimę wszyscy twoi domownicy zakochają się w nim, ponieważ wraz z bakłażanem taka przekąska okaże się fantastycznie smaczna.
twoje ciało z pewnością doceni taki prezent!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy